Skip to main content
  • Nieuws
  • Eerste open Forum mobiliteit krijgt vervolg

Eerste open Forum mobiliteit krijgt vervolg

  • 28/01/2019

Na het succes van het eerste open Forum rond efficiënte en duurzame oplossingen voor het woon-werkverkeer, komt er nog dit voorjaar een tweede editie. Dat zegt Guy Beyens van Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. Een veertigtal bedrijfsleiders ging op 23 januari op zoek naar alternatieven om van en naar het werk te rijden. “Met de meest concrete voorstellen trekken we naar de bevoegde overheden”, zegt Beyens.

Verkeer

Bedrijfsleiders inspireren en ze doen nadenken over hoe hun personeel van en naar het werk komt. Dat was het opzet van het eerste Forum rond efficiënte en duurzame oplossingen voor het woon-werkverkeer. Voor de eerste editie was Janssen Pharmaceutica gastheer.

Het open Forum werd begeleid door vier deskundigen: prof. Tom Brijs (Instituut voor Mobiliteit UHasselt), Erik Present (mobiliteitsexpert Janssen Pharmaceutica), Pat Van Roey (general manager van VanRoey.be) en Guy Beyens (senior adviseur mobiliteit Voka - KvK Mechelen-Kempen).
Zo’n 45 bedrijven, organisaties en overheden waren aanwezig. “Er zijn heel concrete voorstellen uitgekomen. Zo zouden werknemers naast het carpoolen ook eens kunnen housepoolen. Je stelt een deel van je huis open voor jouw collega’s. Zo ben je thuis, maar kan je wel in teamverband werken. De collega’s die komen, kunnen ook carpoolen. Zo vermijden we een aantal verplaatsingen”, zegt Pat Van Roey, general manager bij VanRoey.be. “Het is een idee van zes studenten. Ze hebben er al een prijs mee gewonnen.”

 

Succes
Andere voorstellen: aannemers kunnen bij een nieuw project een buurtauto voorzien, zodat alle bewoners met zo’n auto kunnen rijden. Dit bespaart parkeerplaatsen. Bij de deelnemers aan het Forum was er ook vraag naar extra spoorverbindingen vanuit de regio Kempen, onder andere richting Leuven. Door de liberalisering van het spoor zou het toevoegen van bijkomende verbindingen vlotter moeten verlopen. Er was ook vraag naar een snelbusdienst in de ochtend van Antwerpen naar Turnhout.  
“Met de meest concrete oplossingen trekken we naar de bevoegde overheden. Een aantal zijn al geformuleerd in ons lokaal memorandum, dat Voka binnenkort publiceert”, zegt Guy Beyens, senior adviseur van Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. “Het succes van dit eerste Forum toont aan dat bedrijven mee willen zoeken naar oplossingen voor de files. Nog dit voorjaar willen we daarom met een tweede editie komen. We zullen geïnteresseerden ruim op tijd inlichten.”

 
 

Contactpersoon

Wim Brillouet

Manager belangenbehartiging & woordvoerder

Advertentie Vermant - mei