Skip to main content
  • Nieuws
  • “Een stevig netwerk ter plaatse helpt je vooruit”

“Een stevig netwerk ter plaatse helpt je vooruit”

  • 01/07/2021

Ondernemen in Servië. Patrick Van Meensel, CEO van Metes, vindt het een erg interessante ervaring. “Ieder land heeft een aparte manier van zakendoen. Het gaat niet over goed of slecht. Wel om de vereniging van elkaars capaciteiten en culturen.”

Patrick Van Meensel (Metes), Voka Global Ambassador ServiëSinds kort is Patrick Global Ambassador voor Servië. Hij nam de fakkel over van Eduard Rutten, de vorige CEO die jammer genoeg begin dit jaar overleed. “Natuurlijk is het niet makkelijk om in zijn voetsporen te treden. Hij was een zeer gepassioneerd en charismatisch man, heel erg begaan met zijn zakenpartners en medewerkers en overal bijzonder geliefd. Hij leverde zijn leven lang knap werk en creëerde een stevige organisatie, zowel in België als in Servië. Een bedrijf dat er stáát. Wij gaan dus op datzelfde elan verder.”

Succes in Smederevo

Een van de belangrijke stappen die Eduard met Metes zette, was de oprichting van een vestiging in Smederevo, een Servische stad. “In het begin werkten er amper 15 mensen, nu een 500-tal. We namen de directeur van het vroegere bedrijf daar mee over. Hij fungeerde als link tussen onze organisatie en de lokale overheden. Zijn netwerk reikte onder meer tot de Kamer van Koophandel. Dat kwam enorm van pas in de beginjaren. Ook stuurden we enkele Belgische medewerkers naar daar om ter plaatse alles in goede banen te leiden. Verder bleek het ook een slimme zet om heel wat hooggeschoolde Serviërs aan te nemen. Dat hielp ons bedrijf groeien.”

“Ondernemen in het buitenland is een kwestie van culturele verschillen verenigen en respecteren.”

Kwestie van vertrouwen

Heldere communicatie is overal cruciaal. Als er ruis op de lijn zit, loop je vast. “In het begin stonden ze wat wantrouwig ten opzichte van West-Europeanen. Ze waren redelijk controlerend en gewend om in een erg hiërarchische structuur te werken, vooral de oudere generaties. Onze gedrevenheid en ons out of the box denken overtuigden hen echter al snel. Inmiddels beschouwen de locals ons als een betrouwbare partner. Nu zie je het land in sneltempo evolueren.”

Respect voor de rakia

En na de werkuren? Rijkelijk dineren zoals we dat hier weleens met zakenpartners doen? “Serviërs laten je vooral graag van hun topwijnen proeven, die zijn bij ons nog niet zo gekend. En natuurlijk moét je afsluiten met een rakia, vaak huisgemaakt. Ook dat deel van de cultuur verdient natuurlijk respect.”   “Ondernemen in het buitenland is een kwestie van culturele verschillen verenigen en respecteren.” 

euagentschap

Global ambassadors

Onze global ambassadors hebben een top buitenlands netwerk en/of ervaring waardoor ze een klankbord vormen voor ondernemers.

 

Meer info:

www.voka.be/limburg/globalambassadors

Contactpersoon

Christine Thonnon

Adviseur internationalisatie