Skip to main content

Een rugzakje vol gezondheidszorg

  • 17/10/2017

“In België zie je nog vaak het oude beeld: een patiënt die zijn infuus aan een paaltje op wieltjes voortduwt. Kan het anders?” Mike Van Woensel (Eurocept) zijn antwoord is duidelijk: “Waarom zou je dat infuuspompje niet gewoon in een rugzak stoppen?”

 Mike Van Woensel was twintig jaar geleden een van de oprichters van Eurocept. Een Nederlands concept dat in samenwerking met een aantal ziekenhuizen en zorgbedrijven de gezondheidszorg zoveel mogelijk tracht terug te brengen naar de thuissituatie. “We streven we ernaar om de relatie tussen de zorgverlener en de patiënt extreem te vereenvoudigen.”

“Thuis is geen ziekenhuis, je voelt je minder ziek. Dat is de kern van thuiszorg.”

Mike Van Woensel
Mike Van Woensel

Het rugzakje met het infuus is voor hem een sterk voorbeeld. “Je voelt je niet meer ziek. De boodschap is anders.” Dat is voor hem ook de kern van thuiszorg. “Thuis is geen ziekenhuis.”

Maar dat vraagt wel een sterke ondersteuning. “Je hebt een flinke informatietechnologie nodig. Een ICT-systeem voor de medische specialist, met alle essentiële informatie en met controle over de patiënt.” In het Eurocept-systeem betekent dat vandaag 50.000 medische specificaties, thuis uitgevoerd. Ze staan allemaal op Eurocept Plaza, de database waarop geneesheren en specialisten kunnen inloggen, informatie bekijken én doorgeven.

“Eigenlijk”, zo zegt Mike Van Woensel, “is het een patiëntendatabase. Ver doorgedreven: tot bij de apotheek. De apotheker van keuze krijgt de nodige bestellingen, en via de ingegeven postcode krijgt de patiënt ook suggesties voor mogelijke verpleegkundigen.”

“Innoverend? “Het zijn de ondernemingen die moeten initiëren”, zegt Van Woensel. “De overheid volgt dan wel.”

Lees meer over innovatie in de zorg in de Voka Topics van november. 

IMU - vzw - De Tijd
IMU - vzw - Altez
IMU - vzw Remant