Skip to main content
  • Nieuws
  • Een IBO-traject levert meteen rendement op

Een IBO-traject levert meteen rendement op

  • 20/02/2020

Wat zijn de voordelen van een IBO-traject? Hoe pak je een opleidingsstage best aan? In tijden van toenemende krapte kunnen ondernemers het zich nog amper veroorloven om géén aandacht te hebben voor dit soort aanvullende tewerkstellingskanalen. Daar speelt het Voka-lerend netwerk WerkErvarings- en LeerTrajecten (Welt) volop op in.

Als specialist in de financiering van tweedehandstrucks is My-Trucks vandaag al in vier landen actief. Dat moeten er op korte termijn een twaalftal worden, en dus is het bedrijf constant op zoek naar medewerkers met een digitaal profiel die minstens één vreemde taal bijzonder goed onder de knie hebben. Als native speaker of als Nederlandstalige met een stevige talenknobbel. “Wij proberen in al onze bedrijfsprocessen zo digitaal mogelijk te denken en werken”, vertelt zaakvoerder Eric Van Speybroeck. “Die digitale focus moet ons helpen sneller te schalen.”

eric van speybroeckVandaag zijn er bij My-Trucks al een twintigtal medewerkers aan de slag, met zeven verschillende nationaliteiten. “Het soort profielen dat wij zoeken – hoogopgeleide anderstaligen - is niet zo gemakkelijk te vinden. Dat is ook de reden waarom wij in het lerend netwerk werkervarings- en leertrajecten gestapt zijn. In een kmo-omgeving is het een permanente uitdaging om het operationele luik af en toe los te laten en het werkveld even vanuit een helikoptervisie te overschouwen. Als je in zo’n netwerk stapt, kan je niet anders dan breder nadenken en je openstellen voor andere ideeën en concepten, aangedragen door collega-ondernemers.  Ik heb geleerd dat je daar inspiratie kan opdoen om je eigen processen met minstens vijf procent te optimaliseren. Ik wil vooral te weten komen hoe ondernemers gelijkaardige processen anders aanpakken.”

Leergierige Oost-Europeanen

my-trucks
Bedrijfsbezoek bij My-Trucks in 2019

Vandaag volgen er bij My-Trucks twee nieuwkomers een IBO-traject. “Een rechtstreeks gevolg van mijn deelname aan dat lerend netwerk. Ik wist dat er zoiets als IBO bestond, maar had nooit echt zin gehad om me daarin te verdiepen. Terwijl zo’n IBO-traject een pak goedkoper is dan een klassieke rekruteringsprocedure en bovendien ook meteen rendement oplevert. Het handige van zo’n lerend netwerk is dat je van andere mensen in the field meteen ook leert wat de mogelijke valkuilen van bepaalde systemen zijn. Dankzij die reële feedback zet je dus enkele stappen tegelijk.

Bovendien zijn dergelijke opleidingstrajecten voor een bedrijf als het onze heel dankbaar, omdat je er vaak op mensen botst die omwille van hun vaak beperkte kennis van het Nederlands elders niet zo snel aan de bak komen. Voor ons werkt het net omgekeerd: ik heb de voorbije jaren bijvoorbeeld geleerd dat Oost-Europese werknemers heel erg leergierig zijn en ook veel sneller dingen oppikken. Heel wat van die mensen zijn hebben hun leefomstandigheden al zo ingrijpend zien veranderen dat ze een snel groeiend bedrijf als het onze ook heel veel kunnen bijbrengen.” Of hij collega-ondernemers dit lerend netwerk zou aanraden? Ongetwijfeld, ik heb me intussen zelfs al ingeschreven voor het vervolgtraject.”

Contactpersoon

Helena Vancampenhout

Arbeidsmarkt - Innovatie

Ik wil vooral te weten komen hoe ondernemers gelijkaardige processen anders aanpakken