Skip to main content
  • Nieuws
  • "Een functioneringsgesprek? Dat doe ik al wandelend in de natuur"

"Een functioneringsgesprek? Dat doe ik al wandelend in de natuur"

  • 10/10/2018

Dinsdagochtend organiseerde Voka-KvK Limburg een Inspiratieontbijt met als gastspreker Joost Callens,  CEO van Durabrik Group. Callens is niet alleen manager van een succesvol bouwbedrijf , hij is bovenal een bron van inspiratie voor andere ondernemers. Enkele jaren geleden ging hij op een persoonlijke missie in de zoektocht naar zichzelf als persoon en als leider. Resultaat? Hij bekomt een totaal nieuwe bedrijfscultuur binnen Durabrik Group én hij schrijft zijn eerste boek ‘De kwetsbare leider’.

 

Kris Claes Joost Callens Paul Kumpen
Vlnr. Kris Claes (directeur belangenbehartiging en talent, Voka – KvK Limburg), Joost Callens (CEO, Durabrik Group) en Paul Kumpen (voorzitter, Voka, Vlaams Netwerk van Ondernemingen)

Durabrik Group geeft werk aan zo’n 250 mensen. Daarnaast zetelt de CEO in verschillende raden van bestuur en is hij vader van drie. Hij is zeker en vast een bezige bij, maar toch heeft hij nood aan rust om tot zichzelf te komen. “Om de zes weken houd ik één dag complete stilte. We hebben allemaal zo’n hectische job en staan constant in verbinding met de rest van de wereld. Wanneer ik slechts één dag met niemand spreek, kan ik de meest strategische keuzes maken,” vertelt Callens tijdens zijn betoog.

De Camino

Enkele jaren geleden maakte de CEO een opmerkelijke beslissing. Hij liet zijn bedrijf drie maanden achter zich en ging te voet naar Santiago de Compostella, ofwel de Camino-tocht. “Ik heb aan enkele medewerkers en zelfs een paar directieleden gevraagd of ze twee dagen mee wouden stappen. De gesprekken die toen gevoerd werden, waren zo kostbaar dat we dit gegeven hebben opgenomen in onze bedrijfscultuur. In onze tuin loopt bijvoorbeeld een kronkelend pad dat verwijst naar de Camino-tocht.”

Op structurele wijze verwijst hij steeds terug naar deze natuurwandeling die door zijn bedrijf hoog in het vaandel wordt gedragen. “Voor een functioneringsgesprek trek ik graag mijn wandelschoenen aan. Wanneer je wandelt in de natuur hebben beide gesprekspartners hetzelfde doel voor ogen. Daarnaast is er ook ruimte voor stilte, want zo’n gesprek kan soms beangstigend zijn,” aldus de CEO.

“Een verhaal van durf om op een andere manier naar leiderschap te kijken. Ik wil iedereen dan ook uitdagen om net zoals Joost af en toe uzelf de spiegel voor te houden,” klinkt het bij Paul Kumpen, voorzitter Voka vzw. De voorzitter vindt het zeer knap dat Callens op deze manier de vooroordelen die in de bouwsector heersen, weet te doorprikken.

De kwetsbare leider

In 2015  bracht Callens zijn eerste boek ‘De kwetsbare leider’ uit. In dit boek geeft hij meer verduidelijking bij de bouwstenen voor persoonlijke ontwikkeling en leiderschap. En daar blijft het niet bij: zo wist hij te vertellen dat hij momenteel bezig is aan zijn tweede boek.

‘De kwetsbare leider’ werd gratis aangeboden aan alle aanwezigen op het Inspiratieontbijt.

Dit Inspiratieontbijt gemist? Geen nood. Op 4 december ontvangen we Carmina Coenen, Director Solution Engineering bij Salesforce, één van de weinige topvrouwen in de IT-wereld die ons land rijk is.
Meer info? www.voka.be/limburg/inspiratieontbijt

Contactpersoon

Valerie Vanherle

Coördinator marketing & communicatie