Skip to main content
  • Nieuws
  • “In een familiebedrijf is de grootste sterkte de familie, maar tevens ook een enorme kwetsbaarheid”

“In een familiebedrijf is de grootste sterkte de familie, maar tevens ook een enorme kwetsbaarheid”

  • 14/05/2019

Zijn grootvader begon met het rollen van sigaren en ondertussen bestaat het familiebedrijf van Vandermarliere al 93 jaar. Zopas mochten we CEO Frederik Vandermarliere, intussen al de derde generatie van de sigarenfabriek J. Cortès, ontvangen tijdens het Inspiratieontbijt. “Dankzij een verstandige langetermijnvisie bleef ons familiebedrijf al die jaren stand houden,” klinkt het.

Frederik Vandermarliere
Francis Wanten (voorzitter, Voka - KvK Limburg), Frederik Vandermarliere en Johann Leten (gedelegeerd bestuurder, Voka - KvK Limburg) 

Het familiebedrijf van de Vandermarlieres bezit vijf verschillende merken, telt 2250 werknemers en is gevestigd op 5 verschillende locaties over heel de wereld, waaronder tabaksplantages in Sri Lanka en Nicaragua. J. Cortès produceert zo’n 500 miljoen sigaren op jaarbasis, wat hen dan ook in de top 10 van grootste sigarenmakers plaatst. 

In 2016 nam de familie het Amerikaanse Oliva Cigars over. Dat bevestigt nog maar eens hun groei in krimpende afzetmarkt. Vader Guido en zijn kinderen kochten later ook de alom  gekende koekjesfabrikant Jules Destrooper. 

Sterke visie

Een familiebedrijf zoals dat van de Vandermarlieres blijft enkel overeind wanneer er een duidelijke en verstandige langetermijnvisie wordt neergepend. “Zo verwachten we dat er telkens maar één van de kinderen werkzaam is in het familiebedrijf en dat deze persoon het bedrijf doorverkoopt wanneer hij of zij de leeftijd van 65 heeft bereikt”, aldus Frederik. 

Hoe sterk de familiebanden ook mogen zijn, J. Cortès gaat al 40 jaar gebukt onder een achteruitgaande sigarenmarkt. “Het is niet zoals 100 jaar geleden dat mensen nog in een fumoir gaan zitten om te genieten van sigaar. Vandaag mogen we geen reclame meer maken voor onze producten en wie weet moeten we binnenkort afstappen van onze mooie blauwe verpakkingen. Maar klagen in de tabaksindustrie helpt niet. Iedere sector heeft zo zijn eigen problemen.”

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder Voka – Kvk Limburg: “Het verhaal van de Vandermarlieres is een onwaarschijnlijke reis doorheen de tijd, dat aantoont dat durf een belangrijke factor is in het ondernemerschap. De passie en het doorzettingsvermogen van Frederik Vandermarliere – en dat in een bijzonder gevoelige markt – is iets waar we alleen maar naar kunnen opkijken en van leren.”

Op dinsdag 8 oktober ontvangen we Gert Roeckx tijdens een volgend Inspiratieontbijt. Zijn bedrijf Signify, beter bekend als het voormalige Philips Lighting, verkoopt niet langer lampen, maar verhuurt ook ‘licht’. Benieuwd hoe dat in z’n werk gaat? Lees meer en schrijf je hier in.

Of op zoek naar hulp of begeleiding in het familiebedrijf? Ook hier weten onze collega's raad.