Skip to main content
 • Nieuws
 • Is een essentiële verplaatsing in het kader van het werk mogelijk naar EU-landen?

Is een essentiële verplaatsing in het kader van het werk mogelijk naar EU-landen?

 • 08/10/2020

Reis je binnenkort naar het buitenland of keer je terug? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt.

1. Reizen naar het buitenland

Er is geen reisverbod naar het buitenland, maar reizen wordt wel ten stelligste afgeraden en de regels worden aangescherpt. De richtlijnen voor reizen naar het buitenland hang af van de toestemming van het land in kwestie. Alle informatie voor reizigers wordt gebundeld op de website van de FOD Buitenlandse zaken op een kaart aangevuld met reisadviezen per land.

Covid-19 kleuren in het kader van reizen 

 • Rood
  Reizen wordt ten sterkste afgeraden, gezien de ongunstige epidemiologische situatie OF het land in kwestie laat geen Belgen toe op het grondgebied.
   
 • Oranje
  Het is mogelijk om naar deze landen/zones te reizen, maar wordt afgeraden gezien de ongunstige epidemiologische situatie. De Belgische autoriteiten adviseren een verhoogde waakzaamheid.
   
 • Lichtoranje
  Reizen is mogelijk, maar de autoriteiten van dit land leggen reizigers uit België een COVID-test en/of quarantaine op.
   
 • Groen
  Reizen is mogelijk zonder bijkomende beperkingen. Het blijft echter belangrijk om het reisadvies op te volgen. Hygiëne en afstandsregels zijn nog steeds van toepassing.

Bekijk op deze kaart per land het kleur en de richtlijnen.

KAART


2. Terugkeer naar België

Bij terugkeer naar België zijn er 3 maatregelen waar rekening mee dient gehouden te worden. 

1. Het invullen van het online Passenger Locator Form (E-PLF) 

 • Bij reizen per lucht- of zeetransport altijd verplicht
 • Bij gebruik van een ander transportmiddel én als de verplaatsing naar het buitenland > dan 48 uur duurde of als je langer dan 48 uur in België verblijft dan moet je het formulier verplicht invullen.

2. Quarantaine 

Vanaf 21 december 2020

 • Als je terug komt van een rode zone/land waar je minder dan 48 uur verbleef of niet langer dan 48 uur in België verblijft dan is quarantaine niet verplicht.
 • Als je terug komt van een rode zone/land én je verblijf duurde langer dan 48 uur dan moet je de zelfevaluatie-vragenlijst invullen. De vragenlijst staat onderaan het E-Passenger Locator Form.

Bij terugkeer uit een rode zone word je beschouwd als een hoog risico contact en moet je 7 dagen in quarantaine én verplicht een test laten afnemen op dag 7. Het invullen van de E-PLF kan dit echter opheffen. Op basis van de antwoorden wordt geoordeeld of de kans op besmetting hoog of laag was, en of je wel of niet in quarantaine moet bij jouw terugkeer. 

Vanaf 25 december 2020

Niet-inwoners die vanuit een rode zone naar België komen moeten vanaf 25/12 een negatieve coronatest van max 48 uur oud voorleggen. Dat geldt ook voor in het buitenland wonend of verblijvend personeel. Zo niet moet de werkkracht in quarantaine tot er wel een negatief resultaat wordt voorgelegd.

Opgelet! Werkgevers moeten zelf controleren of deze werknemers een negatieve coronatest hebben afgelegd voor ze in België aankwamen.

Vanaf 4 januari 2021

Vanaf 4 januari wordt er een onderscheid gemaakt tussen zakenreizen en privéreizen. 

Zakenreizen

Zakenreizigers zullen vanaf 4 januari 2021 niet in quarantaine moeten als ze uit een rood gebied komen én als uit hun PLF blijkt dat ze géén risicogedrag vertoonden. De Federale Overheidsdienst Economie zal de komende dagen een standaardwerkgeversattest opmaken, waarmee de reizigers kunnen bewijzen dat het wel degelijk om een professionele reis ging. Dat attest zal technisch gekoppeld worden aan het PLF. 

Privé-reizigers

Voor privé-reizigers gelden vanaf 4 januari de regels zoals die op 21 en 25 december in voege treden. Als u op reis in een rode zone de coronamaatregelen netjes respecteert, als u geen risicogedrag stelt en als u dat ook zo invult op uw PLF, dan hoeft u bij uw terugkeer in België ook vanaf 4 januari voorlopig niet in quarantaine. 

3. Testing

Je kan een afspraak maken via mijngezondheid.belgie.be

Heb je nog een vraag? Vul het formulier in en wij contacteren jou zo snel mogelijk!

Meer info via https://www.voka.be/privacy

Contactpersoon

Sally Verpoort

Directeur regio Vlaamse Ardennen & Leiestreek - Manager Info & Advies - Ledenrelaties

Vraag het @ Voka

Eerstelijnsadvies voor uw bedrijf? Onze leden, partners en experts helpen u graag verder!

Stel uw vraag