Skip to main content
  • Nieuws
  • Edgard Geyskens (NAQI): "Bijkomende verplichten ondanks brexit-handelsakkoord"

Edgard Geyskens (NAQI): "Bijkomende verplichten ondanks brexit-handelsakkoord"

  • 20/01/2021

Deal or no deal? Lange tijd zorgden de brexit-spanningen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk voor onrust bij Vlaamse bedrijven. Eind vorig jaar bracht het handelsakkoord de langverwachte opluchting. Al is niet alle rompslomp van de baan. Edgard Geyskens, gedelegeerd bestuurder van NAQI en Voka Global Ambassador voor het VK, licht de impact voor bedrijven toe.

edgardOp 31 januari 2020 stapte het Verenigd Koninkrijk officieel uit de Europese Unie. Sindsdien hebben het VK en de EU onderhandeld over de toekomstige relatie die op 1 januari 2021 in werking is getreden. De onderhandelingen verliepen moeizaam maar leidden eind vorig jaar wel tot een akkoord waarmee grote economische schade wordt vermeden.
Edgard Geyskes: “Het was een mooi eindejaarsgeschenk, maar hiermee is de kous niet af. Ook met de Brexit-deal komen heel wat beperkingen - of eerder administratieve verplichtingen – op Vlaamse ondernemers af. Denk maar aan douane, invoer- en uitvoerreglementering, het REX-systeem voor bewijs van oorsprong, de aparte regels voor webshops, transportoponthoud, … We hebben het Verenigd Koninkrijk altijd gekend als een eenvoudig exportland. Maar tegenwoordig is het allemaal een beetje ingewikkelder geworden. Dat is trouwens ook voor onze Britse collega’s het geval.” 

Grote troeven niet verdwenen

Dit betekent volgens Edgard in ieder geval niet de het VK een minder aantrekkelijke markt is geworden voor Vlaamse ondernemers.  “Absoluut niets mag ons beletten om als ondernemers voluit te gaan voor het VK, nog altijd een van de sterkste economieën ter wereld, gekenmerkt door een positief Brits gevoel en een gedreven ondernemingsmentaliteit. De grote troeven van het VK zijn door de brexit niet ineens verdwenen. Als ik vanuit mijn ervaring met NAQI spreek, denk ik aan de grote afzetmarkt, een wereldtaal als het Engels, de wetenschappelijke metropool en de uitgebreide en slimme sportorganisatie en -ondersteuning. Ik verwacht bovendien dat de pond in de toekomst een interessante munt wordt voor de  financiële economie. Europa zal hierdoor het voordeel hebben dat haar producten relatief goedkoper worden.”

"Absoluut niets mag ons beletten om als ondernemers voluit te gaan voor het VK, nog altijd een van de sterkste economieën ter wereld"


Business as usual

“Het VK is en blijft een attractieve exportbestemming. De brexit zal enige aanpassing vergen. Ik kan zeker aanraden om je daarin te laten begeleiden. Maar zeer snel zal het, zoals onze Britse klanten vaak droogjes zeggen, weer ‘business as usual’ zijn."

Webinar (03/02) Het EU-VK handelsakkoord: invoerrechten en oorsprong van goederen

Het handels- en samenwerkingsakkoord tussen de EU en het VK vermijdt op de valreep dat ondernemingen invoertarieven moeten betalen. Het is weliswaar niet evident om het nultarief te bekomen. Je moet aantonen dat jouw goederen aan de oorsprongsregels voldoen.

In een gratis online webinar lichten we de oorsprongsregels van dit recente akkoord toe. Klik hier voor meer info.

Brexit contactcenter i.s.m. Provincie Limburg 

Circuit Zolder