Skip to main content
  • Nieuws
  • Ed Somers (Vestio): "Duurzaamheid wordt hét thema van de toekomst"

Ed Somers (Vestio): "Duurzaamheid wordt hét thema van de toekomst"

  • 03/02/2021

De crisis heeft duidelijk een verschuiving tot gevolg in het soort woningen dat momenteel erg gegeerd is, als woonst maar ook als investering. Daarom startte Vestio vorig jaar ook met de nieuwe bedrijfstak, Investio, waarin alle activiteiten rond investeringsvastgoed en het beheer van vastgoedportefeuilles worden gegroepeerd. We praten erover met Ed Somers, voorzitter van het Voka-netwerk Vastgoed.

Ed Somers

Het bekende Hasseltse vastgoedbureau Vestio is actief in de realisatie van residentiële vastgoedprojecten op toplocaties in het binnenland en aan de Belgische kust. “De ongeziene gezondheidscrisis en de ingrijpende economische gevolgen ervan beïnvloeden sterk de manier waarop mensen naar hun investeringsportefeuille kijken. Veel mensen willen teruggrijpen naar zekerheden. Het stabiele houvast dat vastgoed biedt, is daar een voorbeeld van”, zegt gedelegeerd bestuurder Ed Somers.

De crisis heeft een grote impact op de immobiliënsector. Positief of/en negatief?
We zien dat mensen door de coronacrisis anders zijn gaan denken. Ze zijn meer op zoek naar een huis met een tuin of een appartement met een groot terras. Doordat er nu ook meer en meer van thuis uit gewerkt wordt, is een extra (slaap)kamer, voor het inrichten van een bureau, ook zeer belangrijk. Er wordt ook meer investeringsvastgoed gekocht. De verhouding tussen eigen bewoning en verhuring is momenteel 70% - 30%, maar wij merken dat de huurmarkt volop aan het groeien is.

"De verhouding tussen eigen bewoning en verhuring is momenteel 70% - 30%, maar wij merken dat de huurmarkt volop aan het groeien is."

Wat is er veranderd sinds je begon te werken?
Dertig jaar geleden kochten mensen een bouwgrond waarop ze zelf een woning bouwden. De hele familie - papa’s, nonkels, neefjes… - hielp mee bij de realisatie van de woning. Tegenwoordig kopen mensen sleutel-op-de deur-woningen. Ze hebben minder tijd, durven het risico niet meer te nemen om zelf te bouwen.
 

Welke rol speelt digitalisering?
Digitalisering is vandaag niet meer weg te denken. Zowel jong als oud is digitaal actief. De eerste contacten die mensen leggen met een project gebeuren voornamelijk via de website, sociale media…

"Duurzaamheid is nu al een belangrijk aspect in onze projecten. Die vergroening zal in de loop der jaren alleen nog toenemen."

Hoe zie je de evolutie naar de toekomst toe?
Het staat in de sterren geschreven dat duurzaamheid het thema van de toekomst zal worden. Het groene aspect is nu al zeer belangrijk in onze projecten. Deze vergroening zal in de loop van de jaren alleen nog toenemen. Ook het STOP-principe, dat de rangorde van vervoersmiddelen weergeeft, zal een invloed hebben op toekomstige ontwikkelingen: Stappers, Trappers, Openbaar vervoer, Privé gemotoriseerd vervoer, ...

Contactpersoon

Liesbeth Peeters

Coördinator events

Artikel uit publicatie