Skip to main content
  • Nieuws
  • Economische missie naar Singapore en Maleisië

Economische missie naar Singapore en Maleisië

  • 10/11/2018

Onder leiding van Philippe De Backer - staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude, Privacy en Noordzee - Antwerpse provinciegouverneur Cathy Berx en Jo De Backer, voorzitter van Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland vertrokken 35 ondernemers zaterdag 10 november voor een zesdaagse  zakelijke studie- en netwerkmissie naar Singapore en Kuala Lumpur. 

‘Dankzij ons internationaal netwerk van Kamers van Koophandel en zorgvuldig opgebouwde contacten, krijgen de deelnemers uit eerste hand feedback over de Singaporese en Maleisische economie, politiek en groeisectoren. Via contacten met plaatselijke politici, lokale maar ook Belgische ondernemers ter plekke krijgen ze inzicht in de economische context en opportuniteiten van de regio’s. Het is dankzij dit soort missies dat bedrijven de nodige en bruikbare introducties krijgen om zaken te gaan doen met de bezochte regio’s’, zegt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. 
Gedurende zes dagen volgt het gezelschap eerst een programma in Singapore. ‘Er staat onder meer een “Antwerp meets Singapore lunch” samen met minister Masagos, verantwoordelijk voor milieu en klimaatverandering, op het programma. Tegen 2030 wil Singapore immers de eerste zero afvaleconomie ter wereld worden. Daar kijkt het land zeker ook voor naar Europese milieutechnologie’, licht Luwel toe. 
‘Net als België is Singapore een maritieme natie. Onze Noordzee is een essentiële schakel in ons land en zorgt voor jobs, welvaart en voor groei van onze havens. Een maritieme natie draagt ook haar reders een warm hart toe, zij hebben immers de knowhow en de innovatie in huis om de scheepvaartsector te vergroenen en de CO2-uitstoot van de schepen te verminderen. Ik geloof op termijn zelfs in een CO2-vrije scheepvaartsector. Ook Singapore gelooft erin. Samen kunnen we internationaal mee aan de kar te trekken om de CO2-uitstoot te verminderen voor een betere luchtkwaliteit voor iedereen’, vult Philippe De Backer staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude, Privacy en Noordzee aan.
De delegatie gaat ook nog onder meer op bezoek bij het hoofdkantoor van PSA en aan het havenproject Tuas Terminal waar de Vlaamse baggeraar DEME volop aan werkt. Verder neemt de groep ook een kijkje bij Vyncke, het Belgische bedrijf dat industriële energie-installaties bouwt om biomassa-afvalstromen om te zetten in groene energie. ‘In Singapore neemt deze West-Vlaamse groep de hele markt voor zijn rekening. Het zet er alle snoeihout van het land om in groene energie voor het Marina Bay Sands Hotel, het Casino en de serres van Gardens by the Bay.’
Philippe De Backer zal deze ondernemers mee begeleiden. Hij zegt daarover: ‘Singapore is een knooppunt in internationale handelsroutes. Deze haven is voor mij een mooi voorbeeld van hoe zij samen met een stad een geïntegreerde aanpak en visie ontwikkelen en samen inzetten op duurzaamheid en toegepaste technologie. Ook investeerde Singapore sterk in de ontwikkeling van smart cities en in een ecosysteem voor innovatie en startups met een economische boost tot gevolg. Ik denk dat Antwerpen wel kan leren van Singapore.’

Voor het tweede deel van de missie trekt het gezelschap naar Kuala Lumpur waar er naast seminaries rond het lokale zakendoen ook een gesprek met Belg Daniël Pans van DPO International gepland is. ‘Het bedrijf van Daniël Pans is een toonaangevende importeur, verkoper en distributeur van wereldwijde voedselinnovaties voor de Aziatische voedingsindustrie. Pans is ooit gestart met een eenmanszaak in marketingconsultancy voor de voedingssector, ondertussen is DPO International uitgegroeid tot een strategisch netwerk van 20 eigen verkoopkantoren en 25 magazijnen verspreid over heel Azië. Zijn ervaring is van onschatbare waarde voor onze ondernemers om de markt direct te leren kennen’, klinkt het. Verder kijkt het gezelschap uit naar een speech van Richard Record, hoofdeconomist van de Wereldbank en een ontvangst bij de Belgische ambassade in zowel Singapore als en Kuala Lumpur, telkens in de aanwezigheid van lokale ministers en ondernemers. 

Contactpersoon

Jill Suetens

Manager Internationaal Departement

Gosselin
Welt white paper
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende