Skip to main content
  • Nieuws
  • Economische missie naar Iraaks-Koerdistan

Economische missie naar Iraaks-Koerdistan

  • 19/03/2019

OnOnder leiding van Antwerps schepen Claude Marinower,  Alfaport-Voka voorzitter Walter Van Mechelen en Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland zijn zondag 15 ondernemers op een vijfdaagse zakelijke studie- en netwerkmissie vertrokken naar Iraaks-Koerdistan. 

‘De fundamenten voor deze missie zijn gelegd in 2016. Toen kregen we bezoek van Ali Sindi, de toenmalige minister van Planning en Economie. Een jaar later kwam hij opnieuw naar Antwerpen en toen organiseerden we een ‘Iraaks-Koerdistan Business forum’ waar zo’n 75 op inschreven’, zegt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.  


Sinds die eerste kennismaking startte Voka – Kamer van Koophandel met de steun van de Vlaamse en lokale overheid een mentorprogramma op met twee lokale partners, de Erbil Kamer van Koophandel en de Rwanga Foundation. Vervolgens kwamen twee Koerdische delegaties naar Antwerpen om hun expertise aan te scherpen. ‘Op die manier werden voor ons snel de opportuniteiten in de regio duidelijk’, zegt Luc Luwel. ‘Die liggen zeker in de gezondheidssector, de landbouw- bouw- en oliesector.’ 


‘De vijftien deelnemers zullen gedurende vijf dagen intensieve contacten leggen en uit eerste hand bruikbare feedback krijgen over de Iraaks-Koerdische economie, politiek en zakelijke opportuniteiten. Er staan onder meer contacten met plaatselijke politici en lokale ondernemers op het programma die de ondernemers de nodige en bruikbare introducties geven om zaken te gaan doen met een toch niet evidente markt’, licht Luwel nog toe. 
Concreet gaat het gezelschap deelnemen aan een ‘Koerdistan-Vlaanderen Businessforum’, ontmoeten ze de gouverneurs van Erbil en staat er een kennismaking met de minister van Buitenlandse Zaken op het programma. Er wordt onder meer ook een panelgesprek georganiseerd in aanwezigheid van lokale pers en de gouverneur van Duhok en een netwerkingsmoment met lokale bedrijven bij de Rwanga Foundation. De delegatie gaat ook nog op bezoek bij een gloednieuw fruit- en groenten distributiecentrum. 


Schepen Marinower zal deze ondernemers mee begeleiden. Hij zegt daarover: ‘Het is fantastisch dat ik met eigen ogen ga kunnen zien hoe de regio rond Erbil economisch opleeft. De internationale pers maakt soms een vergelijking met de snelle groei van Dubai. Het is een ander beeld van het Irak dat we kennen. Een hoopvol beeld dat bewijst dat vrije handel welvaart creëert. Ik wil samen met onze bedrijven ter plaatse bekijken hoe Antwerpen en Erbil nauwer kunnen samenwerken. De Antwerpse bedrijven hebben zeker wat te bieden voor deze regio.’
 

eu efro

Contactpersoon

Katrijn De Lie

hr-manager

Welt white paper
Gosselin
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende