Skip to main content
  • Nieuws
  • Economisch herstel vlakt af vanaf zomer

Economisch herstel vlakt af vanaf zomer

  • 25/02/2021

De conjunctuurbarometer van Voka – Kamer van Koophandel Limburg voorspelt de komende zes maanden een lichte vooruitgang in de Limburgse economie, maar ziet ook een afvlakking tegen het begin van de zomer. Ook het komende half jaar lijkt het pre-corona niveau nog niet haalbaar. Uit recente cijfers van de Nationale Bank blijkt wel dat het ondernemersvertrouwen voorlopig blijft toenemen. Dit neemt niet weg dat sectoren als de automobiel zwaar afzien. “We mogen onze economie niet over dezelfde kam scheren. Er zijn sectoren die nu pas de klappen voelen, anderen liggen nog steeds in touwen. Een gespleten economie moeten we vermijden. Het overlegcomité moet vrijdag dringend perspectief geven en gerichte steun bieden”, zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten.

conjunctuur
Conjunctuurbarometer Voka – KvK Limburg en NBB (januari 2021 – juli 2021)*


Raadpleeg hier de volledige conjunctuurbarometer. 

De remonte uit de coronaput brengt de conjunctuurbarometer in december 2020 op 51.10 punten. Op jaarbasis bedraagt de krimp dan -23.1 punten. Omwille van de corona- en lockdownredenen verloor de barometer in mei -56 punten ten opzichte van december 2019. Het regionale economisch weefsel bleek tijdens de tweede jaarhelft echter sterk genoeg om 32.9 punten van dit verlies te recupereren.

De conjuncturele expansie zet tijdens de eerste helft van 2021 verder door, maar vlakt enigszins af tegen het begin van de zomer. In juli mag een indicatorniveau van 64.45 punten verwacht worden. Vorige maand werd tegen dat moment nog 57.5 punten in het vooruitzicht gesteld. Vorig jaar haalden we in juli 26,29 punten.

Gespleten economie

De coronacrisis blijft sommige bedrijven en sectoren veel harder raken dan andere. We lopen het risico om in een gespleten economie terecht te komen met bedrijven die weer recht veren en anderen die noodgedwongen in de touwen blijven liggen. Voka – KvK Limburg ziet drie belangrijke acties om de economie te vrijwaren van nog meer ellende.

“We pleiten allereerst voor een uitbreiding van de loonsubsidie, die hier van toepassing is op de reissector en in Nederland al haar nut bewees. Investeer niet langer in de inactiviteit van medewerkers, maar in de heropstart van bedrijven. Daarin spelen diezelfde medewerkers een cruciale rol. Dankzij de loonsubsidie kunnen ondernemingen die lonen uitbetalen”, zegt Johann Leten.

“Een tweede actie is gerichte investeringssteun én een heropeningsagenda voor sectoren en bedrijven die nog verplicht gesloten zijn. Willen we de kloof dichten, dan zal deze steun noodzakelijk zijn. Als derde actie kijken we naar de overheden: maak investeringen mogelijk, wees rationeel en flexibel in het vergunningsbeleid, vermijd administratieve rompslomp.”

Perspectief voor Limburgs toerisme

De Corona Impact Monitor-studie van de provincie Limburg bewijst bovendien het belang van de Limburgse vrijetijdssector. 63% van de Vlamingen verbleef de voorbije twee jaar ter ontspanning in eigen land, een derde hiervan deed dat in Limburg. “Dezelfde studie toont ook dat 56% van de mensen die een verblijf in eigen land overweegt, dat ook in Limburg denkt te doen of al geboekt heeft. Met de zomermaanden in het verschiet moeten we de toeristische sector mee perspectief geven door de horeca te openen. Anders blijven de toeristen thuis en misloopt onze economie broodnodige inkomsten”, zegt Johann Leten.

Matige start voor starters in 2021

Na een stevige eindspurt van het aantal starters in 2020 telt Limburg in januari voor het derde jaar op rij meer dan 1.000 starters. Dit is wel een daling van -9% t.o.v. januari 2020. Ondanks deze daling zijn de cijfers voor het aantal starters zeker niet desastreus. 

starters
Tabel: aantal starters in Limburg, bron: Voka – KvK Limburg


*Over de conjunctuurbarometer

In samenwerking met Prof. dr. Guido Van Rompuy, hoogleraar economie en econometrie, wordt elke maand een prognose gemaakt van de Limburgse conjunctuur op basis van effectieve realisaties betreffende de bouwvergunningen, inschrijvingen van nieuwe voertuigen, arbeidsmarkt, toerisme en internationale handel. Hiermee is de Voka-KvK Limburg – indicator een goede aanvulling op de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België, welke peilt naar de verwachtingen van de bedrijfsleiders omtrent het conjunctuurverloop. Met andere woorden, de Voka-KvK Limburg – indicator voorspelt op basis van de economische activiteit de verwachtingen van de NBB tot zes maanden vooruit.
 

Contactpersonen

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Senne Poelmans

Senior adviseur belangenbehartiging