Skip to main content
  • Nieuws
  • Duurzaam autoschade herstellen. Het kan!

Duurzaam autoschade herstellen. Het kan!

  • 30/04/2020

Een duurzame toekomst, daar trachten we bij Voka ons steentje toe bij te dragen. Isabelle Vermeire van carrosseriegroep Vecarro legt uit welke stappen haar bedrijf onderneemt in het kader van de 17 SDG's, de Sustainable Development Goals van de VN.

isabelle vermeiere

Met welke acties sluiten jullie aan bij die duurzame ontwikkelingsdoelstellingen?

Wij zijn al jaren bewust bezig met duurzaamheid. Omdat wij geloven dat we als ondernemer allemaal een maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen. Onder het motto ‘duurzaam repareren’ hebben we een aantal kwalitatieve en organisatorische maatregelen genomen om bij het herstellen van autoschade het milieu te sparen. Dit jaar kwam er nog een speerpunt bij, namelijk ‘gendergelijkheid’. Want we voelen dat de maatschappij weer verruwt en dat er in de sector nog steeds weerstand is ten opzichte van vrouwen. Ook dat is een actiepunt. Daarom zijn we een samenwerking aangegaan met ‘X Kwadraat’. Om onze pijnpunten op dat gebied bloot te leggen en eraan te werken.

Wat hebben deze acties opgeleverd voor jullie bedrijf?

Duurzaam ondernemen moet je uit persoonlijke overtuiging te doen, want het zal je financieel weinig tot niets opbrengen. Ik zie het vooral als een missie om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Ik stel overigens bij meer en meer bedrijven een kentering vast, waarbij men alternatieven zoekt om duurzamer te werken.

Wat betekent het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) voor jou?

Het is voor ons een ‘kapstok’, een leidraad om ons streven naar ‘duurzaam repareren’ nog te verbreden. Ons actieplan is opgestart en we brainstormen in een werkgroep die bestaat uit mensen uit diverse sectoren. Dat is bijzonder nuttig en aangenaam. Je wisselt ideeën uit, je legt voorstellen op tafel en je krijgt nieuwe inzichten waarmee je aan de slag kunt.

"We proberen wekelijks contact te houden met onze werknemers."

Hoe heeft het onderschrijven van het charter jouw visie op de toekomst (na corona) beïnvloedt?

Ik ben ervan overtuigd dat we hierdoor beter door deze moeilijke periode komen. Je wordt je erg bewust van het feit dat je duurzaam en lokaal moét ondernemen. Als je deze vlucht nog niet hebt genomen, dan is het nu wel hét moment. Naast het opnemen van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid, gaan we ook inzetten op het psychologisch welzijn van onze werknemers. Zij hebben nood aan begeleiding en ondersteuning. We proberen al wekelijks contact te houden en we plannen ook hulplijnen waarlangs onze mensen vragen kunnen stellen en hun bezorgdheden kunnen uiten.

Hoe zorg je voor businesscontinuïteit in deze crisistijd? Hoe link je dat aan duurzaam ondernemen?

Normaal gezien voeren we zo’n 5500 reparaties uit per jaar, de meeste voor bedrijven. Aangezien bedrijven nog opdrachten hebben lopen bij ons en aanvragen blijven binnenkomen, ligt er meteen werk op de plank. Vanaf maandag 4 mei draaien we weer op volle toeren, maar achter de schermen hebben we natuurlijk niet stilgezeten. Ondernemers willen bezig zijn, dat is de aard van het beestje.

Meer info: www.voka.be/limburg/vcdo

Contactpersoon

Laura Richard

Projectmedewerker talent

Artikel uit publicatie