Skip to main content
  • Nieuws
  • Durf kiezen voor Oost-Vlaanderen: Investeren in de Dender

Durf kiezen voor Oost-Vlaanderen: Investeren in de Dender

  • 13/03/2019

Op 26 mei zijn er Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. Onder de titel 'Durf kiezen voor Oost-Vlaanderen' bundelt Voka de prioriteiten van onze bedrijven voor de komende regeringen. Investeren in de Dender is daar één van. 

 

Oost-Vlaanderen ligt op een kruispunt van belangrijke snel- en waterwegen en binnen een straal van 60 kilometer vind je Antwerpen, Brussel, Rijsel en Zeeland. In elk van die regio’s zijn grote infrastructuurwerken uitgevoerd of staan die de komende jaren op de planning. Oost-Vlaanderen is daarom een draaischijfprovincie die investeringen nodig heeft om die rol te vervullen.

Een van die investeringen is de gabarietverhoging van de Dender.

Tussen Dendermonde en Aalst is het transport op de Dender beperkt tot schepen met een maximaal volume van 600 ton. Die schepen verdwijnen uit de vloot, in havens is het moeilijk om ze te beladen of te lossen en er is vaak extra overslag nodig. Allemaal elementen die de kostprijs omhoog jagen, rendabiliteit verlagen en dus de aantrekkelijkheid van de waterweg in de weg staan. 

Daarom wil Voka dat de sluis in Denderbelle vernieuwd wordt om vervoer tot 1350 ton mogelijk te maken. 

Als dat niet gebeurt zullen de bedrijven langzaam maar zeker terug op vrachtwagens overschakelen, goed voor 17 000 extra vrachtwagens per jaar op de weg. Deze investering wel doen opent de mogelijkheid om ook andere bedrijven naar de Dender te halen, goed voor 50 000 vrachtwagens die van de weg gehaald kunnen worden. 

Simpel toch?

Durf kiezen voor Oost-Vlaanderen.

www.durfkiezen.be

Kaart

Vragen?