Skip to main content
  • Nieuws
  • “Durf kiezen voor Limburgse prioriteiten” 

“Durf kiezen voor Limburgse prioriteiten” 

  • 30/09/2019

Voka – Kamer van Koophandel Limburg reageert positief op de bekendmaking van een nieuwe Vlaamse regering. De vraag naar een ambitieus, verbindend en gedurfd Vlaams regeerakkoord wordt volgens Voka beantwoord. “Er ligt een sterk regeerakkoord op tafel voor een sterk Vlaanderen. We zien heel wat maatregelen die ondernemingen ondersteunen om de motor van een sterk ondernemend Vlaanderen te zijn”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “De Vlaamse regering neemt ons voorstel voor de jobbonus over, net als heel wat van onze voorstellen voor onderwijs, innovatie en mobiliteit. Dat er geen slimme kilometerheffing voor personenwagens komt, is een minpunt. “Het belangrijkste is nu om politiek ondernemerschap te tonen en de ambitie te vertalen in concrete realisaties”, aldus Johann Leten, op basis van de huidige beschikbare teksten. “We zullen het nieuwe regeerakkoord zorgvuldig evalueren aan de hand van de Limburgse prioriteiten die we in ons memorandum formuleerden”, zegt hij.

Johann Leten
"We wachten het volledige regeerakkoord af om een allesomvattende, inhoudelijke evaluatie te maken. Dat doen we aan de hand van onze tien topprioriteiten."


Met een nieuwe Vlaamse regering kan er eindelijk werk gemaakt worden van een ambitieus beleid voor ondernemingen en bij uitbreiding voor onze maatschappij. “Als er één ding is waar ondernemers allergisch aan zijn, dan zijn het onzekerheden. Deze regering zal duidelijkheid moeten verschaffen op heel wat vlakken”, zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten. 

Limburgse prioriteiten

Op basis van de huidige informatie ziet Voka – KvK Limburg dat de nieuwe regering al op een aantal van haar Limburgse ondernemersprioriteiten ingaat. Met het vastleggen van een vervolg voor het SALK-plan zal er ook concrete opvolging zijn voor dossiers als de ENA-gebieden, de Noord-Zuidverbinding en Spartacus. Ook het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen wordt behouden mét ontwikkelingsmogelijkheden voor Limburg. Bovendien wordt ook de positie van LRM versterkt via een kapitaalsverhoging van 100 miljoen euro. Het behoud van de provincies is een goede zaak voor Limburg. Johann Leten: “De uitbreiding van de UHasselt is dan weer een eerste stap in de goede richting voor de uitvoering van het 10-10-12-groeiplan van de universiteit.”

Regeerakkoord evalueren

Johann Leten geeft aan dat de Limburgse ondernemingen een betrouwbare, maar ook kritische partner zullen zijn. “We wachten het volledige regeerakkoord af om een allesomvattende, inhoudelijke evaluatie te maken. Dat doen we aan de hand van onze tien topprioriteiten die we voor de verkiezingen gecommuniceerd hebben aan onze politici. Hopelijk kunnen we rekenen op een sterke Limburgse stem in deze regering.” 

"Voor Limburg blijft een uitbreiding van de steunmaatregel ‘ontwrichte zone’ noodzakelijk."

Na de vorming van een Waalse én nu ook Vlaamse regering is het tot slot hoog tijd om ook op federaal niveau een versnelling hoger te schakelen. “Onze federale onderhandelaars mogen wat ons betreft stilaan een eindsprint inzetten. Voor Limburg blijft een uitbreiding van de steunmaatregel ‘ontwrichte zone’ namelijk noodzakelijk”, roept Johann Leten op. 

Lees hier onze tien Limburgse topprioriteiten die we eerder formuleerden.