Skip to main content
  • Nieuws
  • Durf kiezen voor de arbeidsmarkt van de toekomst

Durf kiezen voor de arbeidsmarkt van de toekomst

  • 22/02/2019

Op 21 februari vond het Voka-verkiezingsdebat ‘Durf kiezen voor de arbeidsmarkt van de toekomst’ plaats in Silversquare Triomphe. Het eerste thematische debat in een reeks van drie. Het doel van deze debatten? De oplossingen uit het verkiezingsmemorandum van Voka voorleggen aan een panel van lijsttrekkers en specialisten van de zeven Vlaamse partijen. 

 “De krapte op de arbeidsmarkt is er en zal alleen maar toenemen. We hebben iedereen nodig. Jong en oud. Ongeschoold, hooggeschoold en bijgeschoold. Alleen zo bouwen we mee aan de welvaart voor heel de maatschappij.” Met deze woorden opende Voka-voorzitter Wouter De Geest het verkiezingsdebat van Voka in het bijzijn van zo’n 150 politici en ondernemers. Om deze uitdaging aan te pakken, stelde de voorzitter een aantal aanbevelingen uit Voka’s verkiezingsmemorandum voor, waaronder de invoering van een ‘Vlaamse jobstimulans’. Download hier de speech van Wouter De Geest.

Na de oproep van de voorzitter, kon het debat echt van start gaan. Drie ondernemers, Fons Leroy (VDAB), Herman Nijns (Randstad) en Ann Caluwaerts (Telenet), getuigden over hun bekommernissen voor de arbeidsmarkt. Elk van hen deed daarbij een oproep aan de politici: “Zorg voor een kader om de uitdagingen aan te gaan”, “Maak langer werken mogelijk” en “Creëer STEMpathie bij jongeren”. Stuk voor stuk pleidooien die tot een interactief debat leidden tussen Peter Van Rompuy (CD&V), Yasmine Kherbache (sp.a), Wouter Vermeersch (Vlaams Belang), Wouter De Vriendt (Groen), Vincent Van Quickenborne (Open Vld), Jan Busselen (PVDA) en Zuhal Demir (N-VA), onder leiding van Niko Demeester (Voka). U kan het debat herbekijken op ons Twitter-account.

Gedelegeerd bestuurder Hans Maertens besloot het debat met een positieve noot: “Ik zag positivisme, namelijk dat werken een positief verhaal moet zijn, dat onderwijs een positief verhaal moet zijn en dat levenslang leren voor al onze medewerkers een positief verhaal moet zijn.” Ook reikte hij de hand uit naar de vakbonden. “We moeten samen de problemen aanpakken om het overlegmodel van de 21ste eeuw te creëren. En dit in een goede verstandhouding met de nieuwe regeringen.”

IMU - vzw - OBD
IMU - vzw Remant
IMU - vzw - Altez