Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • ‘Duidelijkheid helpt alleen maar bij de generatiewissel’

‘Duidelijkheid helpt alleen maar bij de generatiewissel’

  • 30/09/2023

Al zes jaar werken Mieke Frijters en dochter Maike Sleymer zij aan zij bij aannemingsbedrijf ATF in Zandvliet. Daarmee zijn ze al halverwege hun tienjarenplan voor het doorvoeren van de generatiewissel in het familiebedrijf. ‘Maar netwerkevents bijvoorbeeld bezoeken we niet samen. Maike moet haar eigen weg maken’, beseft Mieke Frijters.

Vorige zomer werd Mieke Frijters nog getrakteerd op een verrassingsfeest voor haar 40 jaar aan het roer bij ATF, de Antwerpse aannemer gespecialiseerd in infrastructuurwerken. Haar vader Kees startte het familiebedrijf in 1960 op en na zijn overlijden in 1982 namen Mieke en haar broer Leon het stuur over. Sinds 2014 runt ze het familiebedrijf als enige zaakvoerder, al hebben dochter Maike en zoon Niek intussen ook hun intrede gemaakt.

‘Dat wil niet zeggen dat ik er morgen mee wil stoppen. Ik doe het momenteel allemaal nog te graag om het al los te laten. Ik werk ook graag samen met de jongere generaties. Hun frisse ideeën geven nieuwe impulsen aan het bedrijf. Ik zal dus niet krampachtig vasthouden aan mijn stoel. Wanneer ik over zeven jaar 65 word, wil ik uit beeld zijn’, geeft Mieke Frijters aan.

Als lid van het management is dochter Maike alleszins voorbestemd om Miekes rol als coach van de ATF-ploeg op termijn over te nemen. Maike draait intussen al zes jaar mee in het bedrijf, eerst als receptioniste en de jongste jaren als kwaliteitsverantwoordelijke. ‘Ik was eerst aan hogere studies begonnen, maar na een aantal maanden werd duidelijk dat die opleiding niet m’n ding was. Net toen zocht mama een nieuwe receptioniste, dus bood ze me die kans. Twee jaar heb ik die functie uitgeoefend en achteraf bekeken is dat een goede leerschool geweest’, beseft Maike. ‘Door in contact te komen met zowel collega’s, klanten als leveranciers, heb ik uiteenlopende facetten van ATF leren kennen. Vervolgens heb ik een aantal hr-taken opgenomen, om van daaruit door te groeien naar m’n huidige functie als kwaliteitsverantwoordelijke.’
 

Inwerken tot op de werf

Voka_Antwerpen-Waasland_Nextgen_oktober


Die job heeft Maike het jongste jaar gecombineerd met een graduaatsopleiding werforganisatie wegenbouw aan de AP Hogeschool. ‘Ik wil het familiebedrijf kunnen doorgronden. Al mijn functies tot nu toe hielden binnendienst in. Ik was nauwelijks op werven geweest en kon dus niet inschatten wat zich daar allemaal afspeelt. Terwijl ik goed besef hoe belangrijk het is om ook die kant van het bedrijf te kennen. Hierbij houdt het trouwens niet op. Binnenkort begin ik aan een opleiding kmo-management’, legt ze uit.

Broer Niek daarentegen focust zich op z’n job op onze recyclagesite, waar hij sinds een drietal jaar werkt. ‘Voordien was hij actief in de hotelsector, maar in 2020 heeft hij door de pandemie de switch gemaakt. Met mijn beide kinderen heb ik rond de tafel gezeten om hun interesse in het familiebedrijf na te
gaan. Niek maakte meteen duidelijk dat hij hier graag werkt, maar bewust op de achtergrond wil blijven en het bedrijf niet mee wil runnen. Terwijl Maike liet verstaan later wel graag de touwtjes in handen te willen hebben’, vertelt Mieke. ‘Niek heeft aangegeven dat hij in het familiebedrijf liefst op de achtergrond wil blijven, maar dat hij me wel altijd zal steunen. Weten dat ik in mijn toekomstige rol altijd op mijn broer zal kunnen rekenen, betekent veel voor me’, vult Maike aan.

Mieke Frijters was vooral blij dat haar beide kinderen heel open én luidop mee hebben nagedacht over de toekomst van ATF. ‘Voor mij hoefden ze zelfs niet eens hier aan de slag te gaan. Ze moeten vooral doen wat ze graag doen. Ondernemen moet je met passie, ambitie en kunde doen, anders houd je het niet vol. Daarnaast maakt duidelijkheid het alleen maar gemakkelijker om toe te werken naar die generatiewissel. Al weten wie welke rol wil opnemen, is belangrijk om dat proces op de beste manier en in een goeie verstandhouding te laten verlopen’, leerde de zaakvoerster uit eigen ervaring en die van collega-ondernemers.

Aangekondigde coachwissel

Wanneer beiden op kantoor zijn, zoeken moeder en dochter elkaar regelmatig op voor overleg. ‘Overlegmomenten plannen we in, maar we lopen evengoed gewoon even langs bij elkaar om dingen af te toetsen. Door mijn job met een opleiding te combineren, heb ik sommige zaken niet opgevangen waarvan ik anders wel weet zou hebben gehad’, merkte Maike al.

Voor specifieke beslissingen vertrouwt Mieke Frijters ook op het oordeel van haar management. ‘Ik vang natuurlijk nog steeds zaken op via de werkvloer en op basis daarvan kan ik bijsturen waar nodig. Ik zie me dus eerder in de rol van coach, waarin Maike me volgens ons tienjarenplan uiteindelijk zal aflossen. Ondertussen zijn we nagenoeg halverwege en weet ze al het fijne op operationeel vlak al. Nu wordt het voor haar stilaan tijd om zich onder te dompelen in het financiële aspect. Want pas als je weet hoe het bedrijf helemaal werkt, kan je weten waar de cijfers vandaan komen en hoe je die moet interpreteren. Ook aan haar netwerk moet ze nu zelf verder bouwen. Zij moet zelf op zoek gaan naar de ondernemers die haar inspireren en een stapje verder brengen.’

Meer info www.atf.be

Ontdek al onze Plato-trajecten

Plato Antwerpen-Waasland

Family Business Hub Voka Antwerpen-Waasland

AW_Welt_6stappenplan

Artikel uit publicatie