Skip to main content
  • Nieuws
  • "Dringend Europese oplossing nodig voor vrachtverkeer tussen EU en VK"

"Dringend Europese oplossing nodig voor vrachtverkeer tussen EU en VK"

  • 21/12/2020

Voka - Kamer van Koophandel Limburg vraagt dringend een oplossing voor het vrachtverkeer van en naar het Verenigd Koninkrijk (VK) naar aanleiding van de gesloten grenzen door de gevaarlijke virusmutatie. “We moeten er alles aan doen om het virus verder te bestrijden. Maar niet alleen het personenvervoer ligt nu stil, ook vele trucks, goederen en chauffeurs zitten vast op weg naar het vasteland. Omdat er zonder oplossing ook niemand nog goederen naar het VK durft te sturen, ligt de handel quasi volledig plat. De Europese Unie moet dringend hiervoor een aantal maatregelen nemen”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Limburg. Deze situatie in combinatie met de aanslepende brexit-gesprekken, zorgt volgens Voka voor een enorm complexe situatie voor ondernemers. “Er moet nu een doorbraak komen in de brexit-onderhandelingen. En indien nodig moet er gezocht worden naar een overgangsregeling na 1 januari.”

JJLL

"Omdat er zonder oplossing ook niemand nog goederen naar het VK durft te sturen, ligt de handel quasi volledig plat."
 

Door de virusmutatie in het Verenigd Koninkrijk en de ban op het personenvervoer, is ook het vrachtverkeer lamgelegd. In België is vrachtverkeer vanuit het VK nog wel toegelaten, maar niet in de Franse toegangspoorten, waar het merendeel van de vrachtwagens aan land komt.

“Het vrachtvervoer tussen de EU en het VK ligt dus quasi stil. Want uitvoeren naar het VK is nog toegelaten, maar dat durft niemand nog, nu het onzeker is of en wanneer men kan terugkeren. Er is dringend een oplossing op Europees vlak nodig om dit probleem op te lossen”, stelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Limburg

Brexit-oplossing of uitstel nodig

De acute en grote problemen met de sluiting van de grenzen tussen het VK en de omringende landen door de coronacrisis, duwen ons nogmaals met de neus op de harde feiten. Na jaren onderhandelen en meermaals uitgestelde deadlines, is er nog steeds maar beperkt zicht op een handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk na 1 januari. Er wordt vooruitgang geboekt maar o.a. de visserijquota blijven voor fundamentele meningsverschillen zorgen.

Een brexit zonder handelsakkoord zal de Vlaamse economie stevige klappen toedienen. Zelfs met een akkoord zullen er aan de grenzen nog heel wat problemen zijn m.b.t. douane en controle. De onderhandelaars moeten een no-dealbrexit dus absoluut vermijden.

Overgangsperiode 

Daarnaast is het quasi onmogelijk om een akkoord nog te laten ratificeren voor nieuwjaar. Daarom pleit Voka voor een overgangsperiode vanaf 1 januari, die uiteraard zeer beperkt is in de tijd om een tijdelijke no-dealbrexit te vermijden. Bovendien zal zo’n overgangsperiode wellicht ook nodig zijn om heel het ratificatieproces te doorlopen in geval van een akkoord.

"Men moet nu al duidelijkheid verschaffen over een overgangsperiode na nieuwjaar, met of zonder akkoord."

Johann Leten: “Het duurt allemaal veel te lang. De kerstvakantie is begonnen maar nog steeds weet men niet in welke omstandigheden men na de vakantie verder zal moeten werken. Daarom moet men nu al duidelijkheid verschaffen over een overgangsperiode na nieuwjaar, met of zonder akkoord, al blijven wij hopen op het laatste.”

Voka - KvK Limburg merkt ook op dat zelfs in geval van een harde brexit er toch onderhandelingen nodig zullen zijn met het Verenigd Koninkrijk. “Het zal zowel voor het VK als de EU zeer nadelig zijn als men volgens de standaard WHO-tarieven handel voert. Een handelsakkoord moet dus sowieso gesloten worden en dit binnen de kortst mogelijke tijdspanne”, besluit Johann Leten.

Brexit contact center  

provincie In samenwerking met de provincie Limburg lanceerde Voka - KvK Limburg een 'brexit contact center' waar bedrijven terecht kunnen met hun brexit-vragen en -problemen. Op die manier is er één aanspreekpunt waar men terecht kan. Ondernemingen kunnen contact opnemen met brexit-SPOC (Single-point-of-contact) Ward Smits. Hij wordt ondersteund door het team internationaal ondernemen en het uitgebreide Voka-netwerk van experts. 

 

Contactpersoon

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Brexit contactcenter i.s.m. Provincie Limburg 

Circuit Zolder