Skip to main content
 • Nieuws
 • In drie stappen naar jouw kredietverzekering!

In drie stappen naar jouw kredietverzekering!

 • 04/04/2019

Met een kredietverzekering kun je je als onderneming beschermen tegen het risico op niet-betaling door je Belgische of buitenlandse klanten, als gevolg van officiële insolvabiliteit, vermoedelijke insolvabiliteit na een wachttermijn of zelfs politiek risico.

how to kredietverzekering

Stap 1: Wat?
De verzekering biedt meer zekerheid als je afnemers niet kunnen betalen. Let op, het is niet geldig als je afnemers niet willen betalen. Daarnaast krijg je ook praktische ondersteuning als je de kredietwaardigheid van je klanten wil beoordelen.

Kredietverzekeringen zijn zinvol in meerdere gevallen zoals lange en/of toenemende krediettermijn bij de debiteuren, debiteurenverliezen, … Binnen het internationaal ondernemen is een kredietverzekering zinvol bij export en bij veel wisselende, vrij onbekende debiteuren.

"Per dag gaan in België minstens 7 bedrijven failliet omdat facturen niet op tijd betaald worden."

Krediet verlenen is positief: het verhoogt de koopkracht van de klant, zorgt voor hogere omzet en het is een manier om concurrentie het hoofd te bieden. Maar denk ook aan de keerzijde zoals late betalingen of wanbetalingen.

Die kunnen zorgen voor desastreuze gevolgen en zelfs faillissement. Per dag gaan in België minstens 7 bedrijven failliet omdat facturen niet op tijd betaald worden. Zeker in een internationale context, waarbij de klanten niet altijd even goed kent, kan dit een risico vormen. Een kredietverzekering is een manier om je hier tegen te wapenen.

Stap 2: Vormen?
Er bestaan dus verschillende vormen van kredietverzekering, die allemaal als doel hebben het risico verbonden aan het verlenen van kredieten te dekken.

 • Per transactie: een enkele transactie wordt tegen het risico van non-betaling verzekerd.
 • Per debiteur: de omzet op een enkele debiteur wordt gedurende een bepaalde periode verzekerd. Hierbij wordt eerst de kredietwaardigheid van de afnemer getoetst.
 • Voor enkele landen: de omzet op een geselecteerd aantal landen wordt verzekerd.
 • Omzetverzekering: de gehele omzet wordt verzekerd tegen het risico van non-betaling.

Stap 3: Hoe?

Je sluit een verzekeringspolis met een kredietverzekeraar tegen betaling van een premie. Die wordt bepaald door onder meer omzetvolume, de landen waarmee je zakendoet, …
In ruil voor de premie staat de kredietverzekeraar kredietlimieten toe. In geval van wanbetaling door je klant, zal hij je een vergoeding betalen op een afgesproken tijdstip na de datum van niet-betaling.

Hoe kunnen wij jou helpen?

 • Een kredietverzekering is één mogelijke oplossing om je te beschermen tegen de risico's van wanbetalingen. Tijdens onze opleiding 'Internationaal debiteurenbeheer' op 17 mei krijg je nog meer informatie!
   
 •  Meer info? Neem asap contact op met onze collega Ward Smits.