Skip to main content
  • Nieuws
  • Drie familiebedrijven genomineerd voor De Fakkel

Drie familiebedrijven genomineerd voor De Fakkel

  • 26/02/2020

Op 23 april reikt Voka – Kamer van Koophandel Limburg De Fakkel uit aan een familiebedrijf met een uitzonderlijke staat van dienst. Dat gebeurt tijdens de jaarlijkse Family Business Happening.  De zevenkoppige jury nomineerde drie familiebedrijven die kans maken op de prijs: reisbureau De Blauwe Vogel, kaarsenproducent Spaas Kaarsen en drukkerij Haletra.

De genomineerde familiebedrijven
Vlnr. Dieter Paredis (Haletra), Ben en Sarah Spaas (Spaas Kaarsen) en Trudo Carlier (De Blauwe Vogel).


De genomineerden werden geselecteerd op basis van een aantal specifieke criteria. Eén van de belangrijkste voorwaarden bij deze nominatie is dat er minstens twee generatiewissels hebben plaatsgevonden. Daarbij is het van belang dat de familie een actieve rol speelt in het bedrijf en het de meerderheid van de aandelen in handen heeft. Vorig jaar won Nelissen Steenfabrieken de prijs. 

“De Fakkel staat symbool voor het Limburgse familiebedrijf dat op verstandige wijze omspringt met haar continuïteit en dat een duidelijke governance geïmplementeerd heeft. Zo verzekeren we de lokale verankering van onze bedrijven. Deze drie genomineerden geven alvast het goede voorbeeld en zijn een bron van inspiratie”, zegt juryvoorzitter Bart Balis.

“Deze erkenning is zeker niet onbelangrijk, want je kan 80% van de Limburgse ondernemingen beschouwen als een familiebedrijf.” 

Samen met voorzitter Bart Balis (Brouwland) bestond de jury uit prof. dr. Pieter Vandekerkhof (RCEF – UHasselt), Jan Maurissen (Van Havermaet), Jan Hermans (Intellifin), Frank Cleeren (K law), Geert Motmans (Motmans & Partners) en Axelle Henrard (Voka – KvK Limburg).

Belangrijk symbool

Net omdat familiebedrijven voor heel wat uitdagingen staan, breidde Voka – KvK Limburg haar dienstverlening vorig jaar uit met een afdeling voor eigenaars – ondernemers. Die zet sterk in op de begeleiding van familiale en niet-familiale eigenaars-ondernemers.

“Da’s nodig, want we weten dat overdracht van de eerste naar tweede generatie slechts in 30% van de gevallen succesvol plaatsvindt. Met slechts 10% naar de derde generatie en 4% naar de vierde generatie is de continuïteit van familiebedrijven niet evident”,zegt Axelle Henrard, directeur Eigenaars-Ondernemers bij Voka – KvK Limburg.

Bent u eigenaar-ondernemer? Ontdek dan hier onze dienstverlening.

verder met voka

 

Contactpersoon

Ellen Olislagers

Directeur eigenaars-ondernemers