Skip to main content
  • Nieuws
  • Douaneprocedures alweer een stapje vereenvoudigd

Douaneprocedures alweer een stapje vereenvoudigd

  • 20/04/2017

Meer dan 200 douane-professionals verzamelden woensdag op de 3de editie van het Douanecongres dat georganiseerd werd door Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en Flows. Minister van Financiën Johan van Overtveldt gaf er aan de aanwezigen meteen goed nieuws mee: de directe vertegenwoordiging met financiële faciliteiten kan met onmiddellijke ingang toegepast worden én de eerste vergunningen voor centralised clearance zijn afgeleverd. En dat is goed nieuws voor bedrijven die internationaal actief zijn.

  

 

’Voor de sector van de douanevertegenwoordigers vormt de doorbraak in het dossier van de directe vertegenwoordiging een belangrijke doorbraak waardoor ze op gelijk niveau kunnen handelen dan hun concurrenten in de ons omringende lidstaten’, verduidelijkt Stephan Vanfraechem, directeur Alfaport-Voka. Met de mogelijkheid voor een directe vertegenwoordiging kan er bij douaneaangiftes sneller worden gehandeld en verschuift de aansprakelijkheid van douaneaangiftes van de douane-expediteur naar de opdrachtgever. ‘In Frankrijk en Nederland kon dit al, dus deze beslissing elimineert echt wel een concurrentienadeel voor onze bedrijven’, stelt Stephan Vanfraechem.

En de minister had nog meer goed nieuws, hij bevestigde ook dat de eerste vergunningen inzake centralised clearance recent aan een aantal logistieke dienstverleners werden afgeleverd. ‘Dankzij deze procedure wordt de aangiftestroom losgekoppeld van de goederenstroom en kan de aangever dus om het even waar in de EU zijn aangifte indienen, los van waar de goederen fysiek aangeboden worden,’ verduidelijkt Vanfraechem.

Deze maatregelen zijn het gevolg van de intensieve samenwerking van de Antwerpse havengemeenschap en de douane in de schoot van het Nationaal Forum en beïnvloeden in gunstige zin de keuze van zowel industriële als logistieke ondernemingen om goederen via Belgische zee- en luchthavens in- of uit te voeren.

 

Welt white paper
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Gosselin