Skip to main content
  • Nieuws
  • “Door te diversifiëren zagen we nieuwe opportuniteiten”

“Door te diversifiëren zagen we nieuwe opportuniteiten”

  • 02/07/2021

Paul Kerkhofs van APK Group won de 27e Ondernemersprijs Herman Dessers. Voka – Kamer van Koophandel Limburg prees hem voor de duurzame groei van zijn familiebedrijf en voor zijn internationale mindset.

apk groupAPK Group is een infrastructuurbouwer in de brede zin van het woord. Ze leggen wegen aan, maar installeren ook nutsvoorzieningen, netwerken en databekabeling. 

Was het een bewuste keuze om jullie activiteiten te diversifiëren? 

“Absoluut. We wilden niet afhankelijk zijn van een bepaald type activiteit in een bepaalde regio. Onze eerste drijfveer was natuurlijk risico’s spreiden. Maar gaandeweg zagen we zo ook opportuniteiten die we anders compleet zouden hebben gemist. Nu is het een enorm voordeel dat onze activiteiten met elkaar verbonden zijn. Een voorbeeld? Om zelfrijdende voertuigen te laten functioneren, moet je dynamische verkeersinfrastructuur hebben, in combinatie met slimme laadinfrastructuur en de juiste telecomontsluiting. Wij zoeken voortdurend naar dergelijke slimme en duurzame oplossingen.” 

Jullie succesvolle overnames zijn de jury van de Ondernemersprijs niet ontgaan. 

“In totaal spreken we over een vijftigtal overnames. Die zorgden voor diversificatie én voor twee derde van onze groei. Je moet weten, wij opereren in een vrij klassieke sector. Daar hoef je niets meer vanaf nul uit te vinden, maar je hebt wel wat concurrentie. Overnames helpen dan om te blijven bouwen.” 

Wat valt er te vertellen over jullie internationale mindset? 

“We hebben nu 25 sites in België, Nederland en Duitsland. Allemaal op zo’n 200 km rond Limburg. Hoewel de schade door corona voor ons relatief beperkt bleef, vond ik het echt bevreemdend en confronterend dat je je eigen bedrijf niet eens kon bezoeken. Laten we hopen dat het blijft bij die once in a lifetime.” 

"Limburg is de meest gunstige locatie voor onze activiteiten."  

Is het denkbaar dat jullie Limburg ooit verlaten? 

“Wij hebben voor onszelf uitgemaakt dat we lokaal verankerd blijven. Limburg is de meest gunstige locatie voor onze activiteiten. Pal in het midden van het dichtst bebouwde infrastructuurnetwerk van Europa. We zijn trots dat onze regio midden in dé gateway naar de rest van Europa ligt.” 

Nog een sterkte van jullie: tijdig aan de toekomst denken. 

“Ik heb me inderdaad nu al de vraag gesteld: wat als ik een stap opzij zet? Mijn kinderen willen de opvolging graag verzekeren, dus nu pakken we dat geleidelijk aan. Ze draaien al mee in het bedrijf en zullen alsmaar meer verantwoordelijkheid krijgen. Het is fijn dat we de tijd kunnen nemen om dat vlekkeloos te laten verlopen.” 

“Ik ben nochtans benaderd door investeringsgroepen met de vraag om te verkopen. Sommigen verklaarden me gek. De overnameprijzen liggen momenteel zo hoog! Waarom ging ik daar niet op in? De keuze voor een familiale opvolging geeft mij nu rust. Niet alles draait om het geld op je rekening. Ik heb liever het perspectief dat het bedrijf in goede handen is en dat ik de beste keuze maak voor onze 1500 medewerkers en voor mijn familie.” 

Tot slot, wat doe jij zoal om privé tot rust te komen? 

“Ik speel opnieuw graag gitaar. Dat is een oude hobby uit mijn tienerjaren die ik terug heb opgenomen. Ook voetbal (Lommel SK) kan me bekoren maar dan liefst met fysieke aanwezigheid op wedstrijden. Door corona was dat minder mogelijk waardoor de weekends dezer dagen iets rustiger verlopen. Zondagnamiddag staat voor quality time met mijn vrouw en onze kinderen. Dan bespreken we business opportuniteiten en ook wat we tijdens de week beter hadden kunnen aanpakken. Met een sigaar en een glas whisky erbij is dat prima te doen. (lacht)”
 

Contactpersoon

Elien Wuestenberghs

Coördinator events