Skip to main content

Doctorandi worden ondernemers

  • 03/10/2018

Woensdag 12 september 2018 werd in de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de UGent de aftrap gegeven van het project ‘From PhD to SME’. Voor dit nieuw initiatief slaan Voka Oost-Vlaanderen en UGent de handen in elkaar. Het gaat om een primeur: 16 doctoraatsstudenten en postdoctorale onderzoekers gaan gedurende een jaar aan de slag in vier Oost-Vlaamse kmo’s. De bedrijven bieden de doctorandi en postdocs de gelegenheid om te leren een vertaalslag te maken van theoretische kennis naar ‘de markt’ en de kmo’s krijgen in ruil een heel pak expertise vanwege de onderzoekers. 

PhD

De onderzoekswereld is groot en veelal onbekend voor buitenstaanders. Zo telt UGent bijna 5000 doctorandi waarvan 58% Belgen en 42% buitenlanders. Maar slechts 1 op 13 van wie promoveert, kan prof worden aan een Vlaamse universiteit. Heel veel academisch talent zoekt een ander carrièrepad. En daar kunnen onze bedrijven hun voordeel mee doen. 

Rik Van de Walle
Rik Van de Walle (Rector UGent)

Toch is er volgens UGent-rector Rik Van de Walle sprake van enige koudwatervrees bij de onderzoekswereld én de kmo-bedrijven. Daar wil dit project mee aan verhelpen. Het is aangewezen om doctorandi meer bewust te maken van de loopbaanmogelijkheden buiten de academische wereld. 

Gedelegeerd bestuurder Voka Oost-Vlaanderen Geert Moerman: “80% van de afgestudeerde doctorandi komt na de studies in niet-academische sectoren terecht. Ze komen per definitie uit een beschermende onderzoeksomgeving en missen nog wat feeling met ondernemerschap en de bedrijfsrealiteit. Anderzijds aarzelen kmo-bedrijven soms om deze hoog gekwalificeerde mensen aan te werven. Dit project probeert een brug te slaan tussen beide werelden.” 

‘From PhD to SME’ wil een win-win realiseren voor beide partijen. Vier doctorandi bieden de kmo-bedrijfsleiding een flinke scheut kritische externe analyse, onderbouwd advies en een plan van aanpak voor de strategische en operationele uitdagingen van de kmo. Omgekeerd leren onze onderzoekstoppers hoe bedrijven nieuwe producten vermarkten en valideren bij klanten. 

De oproep voor de eerste editie van ‘From PhD to SME’ kon alvast op heel wat belangstelling rekenen: 76 mensen stuurden hun kandidatuur in voor effectieve deelname. De groep is heel divers: alle elf faculteiten zijn vertegenwoordigd en naast lokale onderzoekers reageerden ook heel wat buitenlandse kandidaten. Hoewel STEM en life sciences - zoals verwacht - de meeste kandidaten afleveren, wordt erg uitgekeken naar de deelname van onderzoekers uit de sociale en humane wetenschappen. Er reageerden ongeveer even veel mannen als vrouwen op de oproep.  

Doctorandi in de leer 

Het project gaat deze maand van start. Uit de lijst van gegadigden selecteert Voka 16 doctorandi en postdoctorale onderzoekers. Zij krijgen een korte opleiding (6 theoretische modules) om hun kijk op bedrijven scherper te maken (strategie, leiderschap, structuren, cultuur…). Vervolgens gaan zij in groepjes van 4 aan de slag bij een kmo. Zij overleggen met de bedrijfsleider en met andere sleutelfiguren, analyseren, adviseren, creëren een plan van aanpak voor de strategische en operationele uitdagingen van het bedrijf. 

Tot slot leren de 16 deelnemers van elkaars ervaringen tijdens een evaluatieronde. Voka en een vaste coach zorgen voor ondersteuning. Het project ‘From PhD to SME’ is gratis voor de deelnemers. 

PhD
Rector UGent Rik Van de Walle en vice-rector Mieke Van Herreweghe samen met de deelnemende kmo's en medewerkers Voka Oost-Vlaanderen

 

 

 

 

 

 

 

De vier ‘gastbedrijven’ voor de eerste editie van het project zijn: 

Pilz Belgium (St.-Denijs-Westrem)
Componenten, systemen en services voor veilige automatisering 

Metanous (Gavere)
Software development 

Meyland (Adegem)
Transportsystemen voor stukgoederen en bulkgoederen 

Asoreco (Gent)
Monitoring solutions