Skip to main content
  • Nieuws
  • Dirk Cordeel treedt toe tot Galerij der Prominenten

Dirk Cordeel treedt toe tot Galerij der Prominenten

  • 13/09/2018

Cordeel Galerij

Voor zijn opvallende verdienste op economisch vlak, heeft Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland gisterenavond CEO Dirk Cordeel van bouwbedrijf Cordeel Group opgenomen in haar Galerij der Prominenten. Uitsluitend personaliteiten die een opmerkelijke bijdrage aan de uitstraling van de Antwerpse regio hebben geleverd, krijgen een plaats in deze Galerij. ‘Ik ben enorm dankbaar en erkentelijk voor deze eer’, sprak de Wase topondernemer bij de officiële inhuldiging van de bijhorende gouden plaat. 

Een tweehonderdtal prominenten en ondernemers tekenden woensdagavond aanwezig op de Antwerpse hoofdzetel van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland voor het feestelijke moment ter ere van Dirk Cordeel. Nadat de Antwerps-Wase Kamer hem in 2014 al een Lifetime Achievement Award heeft overhandigd, is de CEO van de Cordeel Group vanavond opgenomen in haar prestigieuze Galerij der Prominenten.

Deze nieuwe erkenning dankt hij volgens Kamervoorzitter Jo De Backer aan zijn vakmanschap en de ondernemingszin waarmee hij sinds 1979 samen met zijn broer Marc het bedrijf van zijn vader voortzet.
Als voorzitter van de toenmalige Kamer voor Handel en Nijverheid voor het Waasland werd hij begin 2000 de eerste ondervoorzitter van de gefusioneerde Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. Gedurende de daaropvolgende jaren heeft hij het Waasland op en top verdedigd, zowel in het Waasland, Antwerpen als daarbuiten. Dat hij in die periode dan ook nog voorzitter was bij de Confederatie Bouw, bewijst dat zijn engagement veel verder reikt dan zijn firma’, gaf Jo De Backer in zijn inleiding mee. ‘Als een ware Wase ambassadeur woont hij ook nog steeds de talrijke manifestaties van Voka bij. Soms lijkt het wel alsof Dirk over meer dan 24 uur per dag beschikt.’

Dat krachtig engagement van Dirk Cordeel sprak ook uit het laudatio van Gabriël Delporte, gewezen secretaris-generaal van Confederatie Bouw. ‘Ik heb Dirk in 1987 leren kennen als youngster bij de federatie van algemene aannemers, via de sectorale besprekingen in het paritair comité voor het bouwbedrijf en het beheer van het vroegere Fonds voor Bestaanszekerheid. Als onderhandelaar in de sectorale besprekingen wou hij vernieuwing brengen in de patronale aanpak van de sectorale onderhandelingen’, schetst hij. ‘De drie patronale organisaties in het paritair comité kon hij op een lijn brengen. Voor Dirk was er een tijd van discussie, maar ook een tijd van conclusie. Door zijn overtuigingskracht wist hij ‘Cordeel-kordaat’ iedereen achter de patronale visie te scharen. Hij kon ook zeer goed het onderscheid maken tussen zijn bedrijf en het sectorale belang.’

Na al die lovende woorden stelde Dirk Cordeel zich dankbaar en bescheiden op. ‘Als ondernemer vind ik het vanzelfsprekend dat mijn interesse breder moet zijn dan enkel onze eigen onderneming. Deel uitmaken van Voka- Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, Confederatie Bouw en het Verbond van Belgische Ondernemingen heeft mij een duidelijk inzicht gegeven hoe onze economische maatschappij werkt en evolueert’, sprak hij.
Als topondernemer in het Waasland houdt hij er nog steeds een uitgesproken mening op na. ‘De historische achterstand van 50 jaar niet investeren in verkeersinfrastructuur heeft als gevolg dat we nu stilstaan. Alle dagen gemiddeld 300 kilometer aan files wurgt onze economie. Als aannemer en ondernemer in Vlaanderen is onze grootste uitdaging om dagelijks bijna 2.000 mensen op tijd op de werkplaatsen en werven krijgen. De politieke wereld moet zich ervan bewust worden dat er snelle beslissingen moeten worden genomen. Ik vind ook dat de syndicale wereld terug naar zijn corebusiness moet gaan. Zij doet nu aan politiek in plaats van opbouwend mee te denken aan een veranderingsproces op gebied van tewerkstelling.’

Over Cordeel Group

Samen met zijn broer Marc heeft Dirk Cordeel sinds 1979 de leiding over Cordeel Group. Dit bouwbedrijf was in 1934 door hun vader Ghislain Cordeel opgericht als schrijnwerkerij. In de jaren negentig opende de groep haar eerste buitenlandse vestigingen. Met zo’n 1.000 medewerkers realiseert ze bouwprojecten in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Bulgarije en Roemenië. Dat resulteert in een omzet van meer dan 400 miljoen euro per jaar. Cordeel Group heeft onder andere het Deurganckdok in de Antwerpse haven, het Waasland Shopping Center, de parkeergarage Grote Markt in Sint-Niklaas en de reconversie van de site-Boelwerf tot woonzone de Zaat en kmo-zone gerealiseerd.

AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Welt white paper
Gosselin