Skip to main content
  • Nieuws
  • Dirk Brossé wordt op 19 december Voka Legende

Dirk Brossé wordt op 19 december Voka Legende

  • 06/12/2018

Muzikale duizendpoot met wereldfaam, een veelzijdig topondernemer met lef

Dirk BrosséOp 19 december zal Dirk Brossé (58) - de in Gent geboren componist en dirigent met mondiale faam - de titel ‘Voka Legende 2018’ in ontvangst nemen. Voor de editie 2018 van deze bijzondere Voka Award – toegekend aan een persoon die de uitstraling van Oost-Vlaanderen op een buitengewone manier wist te versterken - zal de Gentse UFO-aula naar goede gewoonte weer vollopen. Dirk Brossé wordt de vijfde Voka Legende en volgt Willy Naessens op die de titel vorig jaar kreeg.

Dirk Brossé werd in Gent geboren en groeide op in Heusden. Hij begon zijn muzikale studies aan het Koninklijk Conservatorium Gent en studeerde verder in o.m. Brussel, Maastricht, Parijs, Nice, Wenen en Keulen. In 2013 werd Dirk Brossé de adellijke titel van ‘ridder’ verleend. Hij is lid van de Vlaamse Koninklijke Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten, is Fellow aan de VUB, kreeg de titel 'Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen' en werd onderscheiden met tal van culturele prijzen en awards.

Een leven vol muziek

Dirk Brossé is gepassioneerd door muziek en is wereldwijd actief als dirigent en componist. Momenteel is hij muziekdirecteur van The Chamber Orchestra of Philadelphia en van de World Soundtrack Awards / Filmfestival Gent. Hij is als hoofddocent Compositie en Orkestdirectie verbonden aan de School of Arts / Koninklijk Conservatorium Gent.

Dirk Brossé componeerde meer dan 400 werken, waaronder concerti, symfonische werken, oratoria, liederen en kamermuziek. Hij schreef muziek voor heel wat musicals en voor tientallen films. De prent Daens haalde een Academy Award Nomination (Oscar). Zijn muziek voor de BBC/HBO-serie Parade’s End leverde hem een Emmy Award nominatie op.

Brossé trad op als dirigent voor tal van toporkesten zoals het London Symphony Orchestra, de London Philharmonic en de Royal Philharmonic. Hij dirigeerde de filharmonische orkesten van een 20-tal wereldsteden. Daarnaast realiseerde hij 90 CD-opnamen  en dirigeerde hij in de meest gerenommeerde concertzalen over de hele wereld. In februari 2016 maakte Dirk Brossé zijn debuut in de Carnegie Hall te New York.

De nieuwe Voka Legende werkte nauw samen met het internationale kruim onder de filmregisseurs, schrijvers zoals Nobelprijswinnaar Gabriel Garcia Marquez en topartiesten zoals José Van Dam, Barbara Hendricks, John Williams, Toots Thielemans, Maurice Jarre, Emma Thompson, Kenneth Branagh, John Malkovich, Sinead O’ Connor en Youssou N’Dour.

De dirigent is een ondernemer

Voka Oost-Vlaanderen gaat bij de keuze van een Voka Legende niet op zoek naar een ‘stereotiep’ profiel van ondernemer. Zo werd met prof. Marc Van Montagu in 2014 een topwetenschapper bekroond; in 2015 kreeg voetballeider én ondernemer Ivan De Witte de titel en in 2016 kwam de Gentse burgemeester Daniël Termont als laureaat uit de bus. 

Geert Moerman: “Wij reiken de titel uit aan mensen die zich in hun ondernemerschap en leadership toonaangevend hebben onderscheiden en die op die manier ook Oost-Vlaanderen nadrukkelijk op de kaart hebben gezet. Dirk Brossé is een pur sang creatief, in de breedte én in de diepte. Hij toont niet alleen een opmerkelijk intensief ondernemerschap maar ook veel durf zoals toen hem vorige maand verrassend gevraagd werd de leiding te nemen van de wereldvermaarde London Symphony Orchestra tijdens een concert in de Royal Albert Hall. Hij is duidelijk heel veelzijdig en neemt diverse rollen op waarbij hij er in slaagt om het publiek te bieden wat het wenst en het tegelijk ook rijker maakt.”

Wie wordt Voka Legende?

Hij/zij heeft tijdens zijn/haar loopbaan op een ondernemende manier een wezenlijke bijdrage geleverd aan de maatschappelijke vooruitgang en de internationale reputatie van Oost-Vlaanderen. Hij/zij heeft hierbij blijk gegeven van groot leiderschap. 

De Voka Legende is een titel die wordt toegekend door Voka – Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen.

Erelijst

  • 2014 - Prof. Marc Van Montagu
  • 2015 - Ivan De Witte
  • 2016 - Daniël Termont
  • 2017 - Willy Naessens
  • 2018 - Dirk Brossé

Een Legendeplaket op het Legendenplein

In het terras aan de Schelde, vóór de Voka Box in de Lammerstraat, krijgen alle Voka Legendes een naamplaket. Ook Dirk Brossé krijgt zijn Legendeplaket op het Legendenplein. Zo bouwt Voka Oost-Vlaanderen op deze plek aan een Oost-Vlaamse legendarische ‘Walk of Fame’.

Contactpersoon

Geert Moerman

Gedelegeerd bestuurder

Dirk Brossé is een creatieve en veelzijdige topondernemer die veel durf toont