Skip to main content
  • Nieuws
  • Digitale experimenteerruimtes versnellen digitale transformatie van Limburgse kmo’s

Digitale experimenteerruimtes versnellen digitale transformatie van Limburgse kmo’s

  • 08/01/2021

Voka – Kamer van Koophandel Limburg lanceert een nieuw digitaliseringproject om Limburgse kmo’s te helpen met hun digitale transformatie. Hiervoor zet het een unieke samenwerking op poten met Hogeschool PXL, UHasselt, T2 Campus, Sirris en Flanders Make. Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits maakt via Europese middelen één miljoen euro vrij voor dit project in Limburg. Dat omhelst de uitbouw en werking van digitale experimenteerruimtes waar kmo’s voordelig nieuwe technologieën kunnen testen. Die ruimtes zullen nog in het voorjaar van 2021 operationeel zijn. “Vorig jaar hebben we 122 Limburgse bedrijven begeleiding op maat gegeven voor hun digitale transformatie. Dankzij de nieuwe samenwerking zullen we in 2021 nog meer kmo’s kunnen helpen. We zijn erg blij met deze steun”, zegt Cathérine Dreesen, directeur internationalisatie en innovatie van Voka – KvK Limburg.

Cathérine Dreesen

"Dankzij de nieuwe samenwerking zullen we in 2021 nog meer kmo’s kunnen helpen. We zijn erg blij met deze steun”
 

Het Limburgs economisch weefsel is in grote mate opgebouwd rond kmo’s. Die moeten extra ondersteuning krijgen om te digitaliseren. Voka – KvK Limburg lanceert daarom een grootschalig digitaliseringproject met verschillende kennisinstellingen. “Het doel is een one-stop-shop voor digitalisering waarin we bedrijven helpen met een actieplan op maat en hen toegang geven tot experimenteerruimtes om nieuwe technologieën te testen”, zegt Cathérine Dreesen, directeur internationalisatie en innovatie van Voka – KvK Limburg.

Kennispartners 

In Limburg bundelt Voka – KvK Limburg de krachten met Flanders Make, Sirris, PXL Hogeschool, Universiteit Hasselt, T2 Campus. Kmo’s uit alle sectoren krijgen begeleiding voor hun projecten rond nieuwe (datagedreven) digitale technologieën en begeleiding voor de integratie en toepassing ervan.

"Een kmo kan bijvoorbeeld in een digitale experimenteerruimte terecht om zijn voorraadbeheer te optimaliseren met gebruik van sensortechnologie."

Een kmo kan bijvoorbeeld in een digitale experimenteerruimte terecht om zijn voorraadbeheer te optimaliseren met gebruik van sensortechnologie. Die toepassing kan aan het lab worden voorgelegd en getest. Naast het gebruik maken van de beschikbare infrastructuur, methodieken en technische expertise van de kennispartners, zal ook aandacht uitgaan naar de plaats die deze digitalisering krijgt binnen het bedrijfsmodel.

1 miljoen euro

Voor de uitbouw en de werking van deze laagdrempelige digitale experimenteerruimtes wordt in heel Vlaanderen 5,14 miljoen euro voorzien vanuit Europese en Vlaamse middelen. Voor Limburg betekent dit 1,027 miljoen euro steun aan de bedrijven. Dankzij deze steun kan een kmo terecht bij een digitale experimenteerruimte voor het testen van een bepaalde technologie en wordt 70% van de kosten gedragen door de overheid. De kmo moet voor de dienstverlening 30% zelf betalen. De experimenteerruimtes zullen nog in het voorjaar van 2021 operationeel zijn. De voorbereidingen zijn volop aan de gang.

"De experimenteerruimtes zullen nog in het voorjaar van 2021 operationeel zijn."

“Via dit belangrijke project met ondersteuning van de Vlaamse overheid zullen we een brede digitale transformatie van onze industrie realiseren. Bedrijven die snel willen schakelen mogen rekenen op het advies en de expertise van Flanders Make om voluit te kunnen inzetten op industrie 4.0. Hiermee willen we onze industrie in Vlaanderen verder versterken en een mooie toekomst garanderen”, zegt Dirk Torfs, CEO van Flanders Make. 

Ook Ben Lambrechts, directeur van Hogeschool PXL is enthousiast: “Hogeschool PXL werkt vanuit PXL-Research graag mee als partner aan dit Voka-project om de Limburgse bedrijven te begeleiden in hun digitaal transformatietraject.”

122 bedrijven

Vorig jaar heeft Voka – KvK Limburg 122 Limburgse bedrijven begeleidt in hun digitale transformatie. Cathérine Dreesen: “Dat deden we via de digitale quick scan, maar ook via specifieke bootcamps. Uit de digitale maturiteitsscore blijkt dat 40% van de kmo’s eerder laag tot gemiddeld scoort. De meest voorkomende vragen van kmo’s zijn: Hoe kunnen data mij helpen om beter controle te hebben over mijn productieplanning? Hoe kunnen we processen beter op elkaar afstemmen? Hoe kunnen we extra omzet genereren met beter afgestemde producten en diensten? Met deze extra ondersteuning kunnen we de toegang tot aanwezige testinfrastructuur vereenvoudigen en kmo’s vooruit helpen in hun digitale omslag.”

Klik hier voor meer info over de Voka-begeleiding bij digitalisering.

Hulp nodig met je digitalisering?

We bieden je een uitgebreid aanbod van trajecten, opleidingen en netwerken, zodat je de juiste stappen neemt richting digitalisering. Ongeacht in welke fase van het digitaliseringsproces je bedrijf zich bevindt. 

Ontdek hier hoe we je kunnen helpen.