Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Dieter Van Besien op Voka-Zomerstage in de Haven van Antwerpen

Dieter Van Besien op Voka-Zomerstage in de Haven van Antwerpen

  • 21/08/2019

Ik heb deelgenomen aan de Voka Zomerstage in de haven van Antwerpen op woensdag 21 augustus. ’s Ochtends werden we hartelijk ontvangen in het imposante Havenhuis. De inleiding werd gegeven door Voka gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. Hij vertelde over de ontstaansgeschiedenis van de Zomerstages, het succes ervan, en het belang van dit soort activiteiten om bedrijven en politici met elkaar in contact te brengen. 

De editie van 2019, met heel veel nieuw verkozen parlementsleden, blijkt heel succesvol te zijn. Dat lijkt mij een goed teken voor zowel de politiek als het bedrijfsleven. Nadien kregen we een uiteenzetting door de CEO van het Havenbedrijf Antwerpen, Jacques Vandermeiren. Hij vertelde over de evolutie van de Antwerpse haven, het belang van de haven voor onze regio, de opportuniteiten en de obstakels. Opnieuw veel interessante en nieuwe informatie voor mij en voor veel van mijn collega’s.

Na de middag werd ik ondergedompeld in de Antwerpse polders en het grensgebied tussen België en Nederland. Via het project op de Prosperpolder heb ik met eigen ogen gezien en aan den lijve ondervonden wat de moeilijkheden zijn om industrie, landbouw en natuur met elkaar te verzoenen. Het havengebied is uiteraard industriegebied. Maar het havengebied stuit op zijn grenzen en wil uitbreiden. Om dat te kunnen doen is er compensatie nodig. Dus moet er elders natuurgebied worden gemaakt. Maar dat is niet altijd naar de zin van de landbouwers die werken op de vruchtbare poldergronden. Wat mij plezier doet is dat men momenteel heeft ingezien dat het niet natuur versus landbouw hoeft te zijn, maar dat er gemeenschappelijke projecten tussen landbouw en natuur mogelijk zijn. Dat is een interessante evolutie die ik graag wil opvolgen, omdat dit elders in Vlaanderen ook toepasselijk zou kunnen zijn.

Een initiatief als de Voka Zomerstage is bijzonder interessant en belangrijk om wederzijds begrip te ontwikkelen tussen politici en ondernemers. We hebben niet altijd dezelfde mening. Maar we werken wel samen aan dezelfde maatschappij. Daarom is het belangrijk dat we met elkaar praten, en dat we begrijpen wat de ander denkt en waarom hij dat denkt. Dankuwel Voka om dit mogelijk te maken!

Met vriendelijke groeten,

Dieter Van Besien
 

imu - vzw - recupel
imu - vzw - DNCM
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - obd
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
AW_Digitalisering
AW_Welt_6stappenplan