Skip to main content

dier.zoete.dippen

  • 26/03/2018

Vanaf nu hoef je niet langer het adres Fraterstraat 111 – Merelbeke in uw gps of Waze in te voeren. Download de app What3words en geef de woorden : dier.zoete.dippen in en je wordt begeleid tot de gewenste locatie.

Rudi De Kerpel

 

Dit was maar één van de vele start-ups waarmee we kennis mochten maken tijdens de Voka-inspiratiereis door Zuid-Afrika. “Inspiratiereis in Zuid-Afrika?” hoor ik  je  denken. Zo dacht ik er inderdaad ook over, in eerste instantie. Na de studiereizen naar o.a. New York & Boston en San Francisco we weten al langer dat onze Kamer het avontuur niet schuwt en als next step had ik eigenlijk het Verre Oosten verwacht. Niet dus, het werd Zuid-Afrika. Op het programma stonden bezoeken aan Johannesburg, Pretoria en Cape Town. Een volledig reisverslag lees je in dit nummer.

Maar terug naar What3words dus. Nooit over gehoord, al is het idee simpel. Op dit moment gebruiken de meeste geo-locatiesystemen graden, minuten, seconden en windstreek (25° 9’ 40.918” S 18° 59’ 2.824” E) om een plaats te lokaliseren.  Dit is niet alleen ingewikkeld om te communiceren, maar ook niet altijd exact.

Hoe kom je dan tot deze eenvoudige oplossing? Twee Britse muzikanten zouden een optreden verzorgen in Toscane en kregen de plaats via de coördinaten van geolocatie. Deze bleek echter onvindbaar. Ze kwamen op het idee om de hele wereld op te delen in blokjes van 3 x 3 meter en deze te benoemen met een combinatie van 3 woorden. Zo zou je met ongeveer 18.000 woordcombinaties plaatsen over de hele wereld kunnen vastleggen.

Het gebruik van deze methodiek - geheel gratis voor particulieren -  helpt niet alleen logistieke bedrijven hun bestemming efficiënter te vinden, maar ook daklozen krijgen op deze manier een adres toegewezen. Op dit moment wordt het product uitgetest bij inwoners van de townships om hen een vaste plaats in deze wereld toe te kennen, letterlijk. Het grote probleem van de vele arme inwoners is dat ze vaak onvindbaar zijn voor de administratie omdat ze in zodanig kleine huisjes wonen zonder enige coördinaten. Door dit systeem hoef je geen straatnaam meer op te geven maar enkel een 3-woord-combinatie. En zo krijgen ook zij een ‘officieel’ adres en kunnen ze geregistreerd deelnemen aan het maatschappelijke leven.

Onmiddellijk na deze spectaculaire presentatie las ik op HLN.BE : De man die gisteren dood werd aangetroffen in een straat in Deurne, lag twee uur langer in de kou door een misverstand met huisnummers. Hier had een mensenleven misschien gered kunnen worden met de What3Words-app. Hoe cynisch kan de werkelijkheid zijn …  

Verder vernamen we tijdens onze inspiratiereis dat de nieuwe president van Zuid-Afrika voor enorme uitdagingen staat. Het wordt een dubbeltje op zijn kant. Want in welke richting zal hij het land sturen? Gaat hij voor échte democratie waarbij corruptie en vriendjespolitiek uitgeroeid worden, of zakt het land verder weg in armoede, onrust en chaos omdat de president er niet in slaagt met de tradities te breken?

Tijdens ons bezoek hoorden we bij de vele sprekers woorden van hoop; hoop op échte verandering, hoop om het economisch potentieel (arbeidskrachten, grondstoffen, ligging) optimaal te gebruiken en dit ten bate van de eigen bevolking! Hoop op evenwicht tussen blanken en zwarten. We hopen met hen mee!

En volgend jaar gaan we dus naar China en misschien Taiwan! Ik heb alvast 17 tot 24 februari 2019 in mijn agenda geblokkeerd … En  jij?

 

Rudi De Kerpel.

 

PS: Mail even als je de What3words-presentatie wil ontvangen : rudi@eurotuin.be

 

REAGEREN? RUDI@DEKERPEL.COM

 

(Vrije Tribune - onder de redactionele verantwoordelijkheid van de auteur)

 

 

 

 

Het antwoord zit in ons netwerk!

Eerstelijnsadvies voor uw bedrijf? Onze leden, partners en experts helpen u graag verder!

Stel uw vraag ViaVoka