Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Deze bedrijven steken Oekraïne een hart onder de riem. Jullie ook?

Deze bedrijven steken Oekraïne een hart onder de riem. Jullie ook?

  • 23/03/2022

Sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen, toont Europa zich van zijn meest solidaire kant. Ook in eigen land stellen mensen alles in het werk om talloze initiatieven te ondersteunen. Werkgevers dragen maar al te graag hun steentje bij. Zou jouw bedrijf zelf ook iets willen organiseren of de schouders onder een bestaande actie steken? Laat je inspireren door een aantal Oost-Vlaamse ondernemers of geef ons een seintje welke initiatief jullie al op poten hebben gezet. 

foto
New Valmar uit Evergem, proucent van o.a. Nûby, verpakte massaal veel babyflesjes in dozen die onderweg zijn naar Oekraïne. 

 

De inzamelactie Oekraïne 12-12 om steun te bieden aan de slachtoffers die op de vlucht zijn geslagen of nog dagelijks worden geconfronteerd met bombardementen, leverde vorige week nog een duizelingwekkend bedrag van 17,7 miljoen euro op. Naast de gezamenlijke actie lanceerden ook de Oost-Vlaamse bedrijven kleinschalige initiatieven. 

Leegstaande panden

Ondernemers Nele Van Damme en Koenraad Belsack van Upgrade Estate, huisvesting voor studenten, sloegen begin maart nog een noodkreet om vluchtelingen in huis te nemen. Zelf aarzelden ze geen seconde om zich aan te melden op het platform www.mapahelp.me. Nog geen half uur later boden ze al onderdak aan 6 Oekraïense vluchtelingen. “Ze hebben alles moeten achterlaten, zelfs hun huisdieren. Het is verschrikkelijk”, zegt Nele. “Die mensen hadden een normaal bestaan met een eigen woning en dat is op een paar dagen volledig dooreengeschud. Daarom roepen we op dat mensen die ruimte hebben, ze ter beschikking stellen van zij die het nodig hebben.”

Aanvullend is Upgrade Estate ook nog aan het onderzoeken of ze leegstaande terreinen in Gent in bruikleen aan Stad Gent kunnen geven om tijdelijke wooneenheden voor Oekraïners op te zetten. Ook in Brussel wil het bedrijf leegstaande panden openstellen om opvang in te organiseren. Het sluit aan bij de actie die Stad Gent initieerde om plekken voor noodopvang te zoeken, financiële en materiële hulp te bieden en tewerkstellingsplekken voor Oekraïense burgers te verzamelen. “Ondanks dat de gebeurtenissen ter plekke verschrikkelijk zijn, kan het in tijden van een krappe arbeidsmarkt een win-win opleveren voor bedrijven die op zoek zijn naar mensen die willen werken. Bedrijven die interesse tonen kunnen terecht bij de Dienst Werk en Activering”, zegt Mathias Vandewyngaerde van Stad Gent.

Taras ontketent reactie

Bij ingenieurs- en architectenbureau Abetec uit Zele ontstond de voorbije weken een actie op het hele industrieterrein door de aanzet van een collega. “Taras, een van onze teamleden, komt uit Oekraïne en woont sinds zijn derde in ons land. Toen de oorlog uitbrak wilde hij zijn familie en vrienden uit de nood helpen”, vertelt co-CEO Roseline Van Damme. “Toen hij kwam vragen of hij de collega’s mocht enthousiasmeren om kleding en materiaal in te zamelen, zei ik: wij moeten meer kunnen. We hebben meteen een oproep gelanceerd bij de collega’s, maar ook in het Wijnveld, ons industrieterrein. Daar is heel veel respons op gekomen van de bedrijven tot zelfs de schepen in Zele die ook spullen heeft binnengebracht.” Taras is ook actief bij de Oekraïense Scouts en heeft een aparte vzw opgericht die al het materiaal verzamelt in een hangar in Puurs om het van daar over te brengen naar de Poolse grens. “Zo komt het terecht bij de mensen die het echt nodig hebben.” 

(lees verder onder de foto)

foto
Collega's bij Abetec samen aan het koken om geld in te zamelen.

 

De acties ontketenden ook bij de collega’s van Abetec enorm veel steun en liefdadigheid. “We hebben net een ‘vreet-tweeweekse’ achter de rug”, lacht Roseline. “Twee weken lang hebben een aantal collega’s elke dag iets gebakken of klaargemaakt. Alles werd verzameld op een kar en onze mensen konden iets aankopen net voor de middag. Afgelopen donderdag was er zelfs een spaghettislag, afgelopen dinsdag een soepbedeling en nu donderdag hebben we met zijn allen balletjes in tomatensaus gemaakt waar iedereen aan 15 euro per portie kon eten en steunen. Het is niet te schatten welke energie er uitgaat van collega’s die ’s avonds na het werk nog komen meehelpen.”

Paletten vol

Ook bij logistieke dienstverlener Hamann uit Wetteren staken ze de koppen bij elkaar om enkele leuke acties ineen te knutselen. “Bij ons werd alles op gang getrokken naar aanleiding van een pamflet dat we kregen van een van onze Oekraïense medewerkers die sinds enkele maanden als planner werkt. We hebben gekozen om zowel materieel als financieel ons steentje bij te dragen. Op haar vraag hebben we gefocust op het verzamelen van babykleertjes, pampers, vochtige doekjes, medicijnen en kledij voor volwassenen. Na een week hadden we al zes paletten bijeengesprokkeld”, zegt managing director Wim Libaers. “Daarnaast staan in elk van onze vestigingen spaarpotten waar onze medewerkers en bezoekers een gift kunnen doen. Afgelopen week konden collega’s zich inschrijven voor verse hamburgers en worsten op de middag en zo 8 euro per persoon bijdragen. De ingrediënten worden integraal betaald door het bedrijf.”

Na eerdere donaties aan de slachtoffers van de overstroming in Wallonië, schoot het bedrijf New Valmar uit Evergem ook nu te hulp met kinderproducten. Het verpakte massaal veel babyflesjes in dozen die onderweg zijn naar Oekraïne. Het bedrijf zamelde daarnaast ook geld in en voegde nog babymelk toe aan de verzending. 

En de jongste telgen mogen zich nog meer verheugen op extra materiaal want het Aalsterse bedrijf Ontex schonk de voorbije twee weken meer dan 1 miljoen euro persoonlijke hygiëneproducten waaronder luiers. Daarnaast vertrekken er ook vrachtwagens volgeladen met maandverbanden, tampons en incontinentieproducten. “Wij blijven ons inzetten om mensen te voorzien van oplossingen voor persoonlijke hygiëne”, aldus Esther Berrozpe, CEO van Ontex. 

Een staaltje van efficiëntie kon Confiserie Trefin uit Lokeren voorleggen. Begin maart kreeg de snoep- en chocoladefabrikant een oproep van hun Oekraïense klant om hulpgoederen te verzamelen. Hun transporteur was immers op dat moment nog in Europa en zou de goederen kunnen ophalen voor het vertrek naar zijn thuisland. Op het goede af deelde Trefin een inzamelactie op sociale media en op amper twee dagen tijd kon het bedrijf 11 volle paletten bijeensprokkelen aan pampers, vochtige doekjes, maandverband, wc-papier en andere spullen. Net op tijd voor vertrek naar Oekraïne.

Trefin Trefin

Deel uw initiatief met ons

Het hoeft geen betoog meer: bedrijven en hun medewerkers doen alles om de noodlijdende Oekraïners een hart onder de riem te steken. Hebben jullie ook al een mooi initiatief gestart? Laat het ons dan weten via mail. We verspreiden het in ons netwerk en wie weet inspireer je andere bedrijven om gelijkaardige acties te organiseren.