Skip to main content
  • Nieuws
  • Deze ambachtelijke stokerij redt mee het Hasseltse distilleer-erfgoed

Deze ambachtelijke stokerij redt mee het Hasseltse distilleer-erfgoed

  • 19/03/2019

“Als niemand iets doet, is straks 750 jaar aan erfgoed verdwenen”, motiveert Bryo-deelnemer Olivier Vanderlinden de opstart van Stokerij Vanderlinden, zijn eigen distilleerderij in Hasselt. Zijn geestrijke passie kwam niet zomaar uit de lucht vallen. “Als commandeur bij de Confrérie van de Hasseltse Jenever zag ik met lede ogen hoe het aantal stokerijen in vrije val was. Ik wil het distilleren in een hedendaags kleedje teruggeven aan de mensen.

Olivier Vanderlinden
Olivier Vanderlinden:"Je kan met iedere fruitsoort een geestrijke drank maken."

Achter zijn grootouderlijk huis op de Luikersteenweg, in de oude koeienstallen, bouwde de commandeur zijn eigen alcoholstokerij. In dat stukje persoonlijke geschiedenis wil hij ook de 18e eeuwse traditie van het stoken in ere houden.

“Uiteraard gebruik ik een gloednieuwe installatie, maar in essentie hanteer ik een circulaire filosofie en zoek ik de grondstoffen zo dicht mogelijk bij huis. Vroeger ging ook niets verloren en kon je met paard en kar niet ver gaan voor je ingrediënten,” vertelt Olivier. 

Limburgs graan 

In 2017 zag Stokerij Vanderlinden het levenslicht. Dat jaar stond in het teken van de opstart: heel wat onderzoek en de eerste ‘stook’. Vorig jaar ging de zaakvoerder op zoek naar de juiste samenstelling voor zijn producten. Het leidingwater, de installatie, de granen, de houten vaten en andere grondstoffen hebben allemaal een invloed op de smaak. 

"Vergeet de Russische boycot, breng het fruit naar mijn stokerij!"

Olivier Vanderlinden: “Ik heb verschillende handgemaakte houten vaten aangekocht om te experimenteren met de smaken. Je proeft het verschil tussen een moutwijn die op eiken vaten of cherryvaten heeft gelegen.” 

Appelen, peren en kersen 

De mogelijkheden in een distilleerderij zijn dus oneindig. “En daarom doe ik het ook zó graag,” lacht Olivier. “Je kan bijvoorbeeld met iedere fruitsoort een geestrijke drank maken. Daarom roep ik onze fruittelers op om niet langer stil te staan bij de Russische boycot, maar om hun fruit naar mijn stokerij te brengen. Vorig jaar heb ik samen met een fruitteler testen gedaan om zijn vruchten te verwerken tot een eau de vie. Dat bleek een succes. Dit jaar gaan wij in volle productie om zijn fruitoverschot te verwerken.” 

Ambachtelijk unicum 

De stokerij werd vorig jaar door de overheid officieel erkend als ‘ambachtelijk’. “Vandaag zijn we met vier ambachtelijke stokerijen in het land. Daarnaast zie je dat de stokerijen in Hasselt bijna allemaal verdwijnen. In 1900 hadden we nog 150 stokers, vandaag zijn er dat nog maar vier,” constateert Olivier. 

"Mijn doel voor 2019? De stokerij laten uitbreken en het aantal verkooppunten verdubbelen."

Als starter volgt hij het tweede jaar van het Bryo StartUp-traject. “Feedback van andere starters is erg leerrijk. Maar je gaat ook naar samenwerkingen zoeken om elkaars business te versterken. Mijn doel voor 2019 is om de stokerij te laten uitbreken. Ik wil graag het aantal verkooppunten voor mijn producten verdubbelen,” besluit de creatieve distilleerder.

Meer info: www.stokerijvanderlinden.be

Kunnen we jou helpen? 

  • Wil je een eigen onderneming starten of ben je net uit de startblokken geschoten? Dan is het Bryo-traject misschien ook iets voor jou.
     
  • Heb je startersvragen? Onze collega's Joeri Stoop en Lucas Bellens helpen je graag verder.