Skip to main content
  • Nieuws
  • “Designers en bedrijven zijn waardevolle kruisbestuiving”

“Designers en bedrijven zijn waardevolle kruisbestuiving”

  • 15/03/2018

De eerste editie van Wanderful.business benadrukte gisteren waarom goed design een meerwaarde is voor ondernemingen. Het evenement, een samenwerking tussen Wanderful.design, Voka – KvK Limburg en MIA-H, pakte uit met getuigenissen van vier prestigieuze Henry van de Velde (HVDV) Award-winnaars.

wanderful
Vlnr. Carlos Jorissen (Nelissen Steenfabriek), Roel Vandebeek (It’s a Roel), Frederic Boonen (Boonen Designstudio), Luc Claes (Jessa Ziekenhuis), Heleen Van Loon (Z33), Johan Heyvaerts (Eco-Oh!), René Schepers (Verilin), Lore Langendries, Wim Segers (Studio Segers), Joeri Stoop (Voka – KvK Limburg), Leen Thys (Comosie) en Myriam Vanheusden (Mia-H). (copyright: Renaat Nijs Media)

Dit jaar gingen vier van de tien HVDV-awards, de ‘Belgische Oscars voor design’, naar Limburgse bedrijven en designers. Groot applaus? “We zijn nog te bescheiden en mogen trotser zijn. Onze Limburgse designers hebben een belangrijke impact op ondernemingen”, klinkt het bij de organisatie.

Toch is de drempel voor heel wat bedrijfsleiders nog te groot. “Op commercieel vlak weet je niet wat een samenwerking met een ontwerper opbrengt, maar ga er maar van uit dat je er vernieuwende inzichten uit haalt”, klonken de getuigenissen van Nelissen Steenfabrieken, Verilin, Jessa Ziekenhuis en Eco’Oh. Vastgeroeste processen worden door een ontwerper tegen de lamp gehouden en ook binnen het productieproces is de samenwerking met ontwerpers leerrijk.

Sneller schakelen

De ontwerpers zelf ervaarden dat je als persoon van buitenaf meer invloed hebt in een onderneming. Als je alles in eigen beheer doet, doe je dat op een bepaald ritme. Een externe ontwerper kan sneller schakelen. “Luisteren naar de noden van de  gebruikers en het bedrijf zelf blijven motiveren en overtuigen gedurende de samenwerking zijn daarbij essentieel”, klinkt het bij de designers. Met toonaangevende ontwerpers als Lore Langendries, Frederic Boonen, Wim Segers en Roel Vandebeek zijn dat geen loze woorden.

Voka-netwerk

“In al deze verhalen hoor je hoe kansen ontstaan uit opportuniteiten. Je ziet dat designers en bedrijven een waardevolle kruisbestuiving zijn. Die kansen op waardevolle samenwerkingen proberen wij te vergroten via het Voka-netwerk”, vertelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

“In onze begeleidingstrajecten staat niet alleen de kennis, maar ook dat netwerk logischerwijze centraal. Voor creatieve starters als designers start er op 26 maart met CreativeXchange overigens een erg interessant Voka-traject.”

Heb je als creatieve starter nood aan een zakelijk plan? Dan is CreativeXchange misschien wel iets voor jou!