Skip to main content
  • Nieuws
  • De Step (Beringen) en Alicebourg (Lanaken) winnen FIRST LEGO League

De Step (Beringen) en Alicebourg (Lanaken) winnen FIRST LEGO League

  • 20/01/2021

De teams van de scholen De Step Beringen en Alicebourg Lanaken zijn de winnaars van de Limburgse FIRST LEGO League, een LEGO-robotwedstrijd georganiseerd door Voka – Kamer van Koophandel Limburg en Confederatie Bouw Limburg. De eerste school won in de categorie voor het basisonderwijs, de tweede kroonde zich tot het beste team van het secundair onderwijs. Van september tot en met vandaag namen 1.400 jongeren tussen 11 en 14 jaar deel aan de robot-competitie. “Ondanks de crisis sprongen er weer 38 scholen op de kar van deze wedstrijd. Dat bewijst de aantrekkingskracht en het nut van de FIRST LEGO League voor het onderwijs. We zijn ook de 45 partnerbedrijven dankbaar om in deze moeilijke tijden onze talenten van de toekomst te ondersteunen”, zeggen Johann Leten (gedelegeerd bestuurder, Voka – KvK Limburg) en Chris Slaets (algemeen directeur, Confederatie Bouw Limburg).

FLL winnaars

De teams ‘Alice in Legoland (Alicebourg, Lanaken) en ‘ZIPA’ (De Step, Beringen) zijn dit jaar de winnaars.
 

De grootste LEGO-wedstrijd van de Benelux kon dit jaar niet rekenen op honderden supporters die hun klasgenootjes vanaf de zijlijn aanvuurden met enthousiaste kreten en kleurrijke spandoeken. In plaats daarvan vonden de finales dit schooljaar online plaats.

38 scholen

De teams ‘ZIPA’ (De Step, Beringen) en ‘Alice in Legoland (Alicebourg, Lanaken) toonden zich de sterkste in hun categorie. ZIPA was het beste team van de basisscholen (5e en 6e leerjaar), Alice in Legoland toonde zich het sterkst van alle secundaire schoolteams (1e graad). Samen was de wedstrijd opnieuw goed voor 1.400 deelnemende leerlingen uit 38 scholen.

De FIRST LEGO League laat leerlingen op drie maanden tijd een LEGO-robot bouwen en programmeren. Dat doen ze in teams van 10 tot 12 personen. De robot moet tijdens de finale zo veel mogelijk missies tot een goed einde brengen. Dit keer gebeurde dit via een online evenement, waarbij de ploegen in contact stonden met de wedstrijdjury. De wedstrijd is een internationaal fenomeen en vindt plaats in 90 landen.

“Vorig schooljaar verdubbelde het aantal deelnemers. Dat we opnieuw aan dat aantal komen in deze coronacrisis, toont de sterkte en het belang van deze wedstrijd."

“Vorig schooljaar verdubbelde het aantal deelnemers. Dat we opnieuw aan dat aantal komen in deze coronacrisis, toont de sterkte en het belang van deze wedstrijd. Het onderwijs heeft nood aan creatieve manieren om STEM-richtingen en technische beroepen te promoten. Onze Toekomstindicator toont dat het aantal TSO- en BSO-leerlingen in ‘harde’ richtingen de afgelopen 10 jaar met 17% is gezakt. Da’s nefast voor onze economie, want in deze snel evoluerende wereld zal techniek steeds meer een centrale rol spelen”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

Chris Slaets, directeur van Confederatie Bouw Limburg: “We organiseren deze wedstrijd in de eerste plaats voor de leerlingen, maar ook voor onze bedrijven. Deze jongeren zijn de werknemers van de toekomst. Techniek wordt daarin steeds belangrijker, denk maar aan de digitalisering en het belang van innovatie om competitief te blijven. Het feit dat zowel de provincie Limburg als 45 partnerbedrijven dit avontuur mee ondersteunen, stemt ons dan ook uitermate tevreden. Enkel samen kunnen we onze krappe arbeidsmarkt te lijf gaan.”

Net als de partnerbedrijven ondersteunt ook de provincie Limburg deze wedstrijd. Gedeputeerde van onderwijs Bert Lambrechts: “Vanuit het provinciebestuur ondersteunen we een initiatief als dit uiteraard graag. Technische profielen zijn goud waard op onze arbeidsmarkt. Dat jongeren hier, zelfs in tijden van corona, al spelend een passie voor kunnen ontwikkelen is een win-winsituatie. Wij wensen de winnende teams alvast alle succes in de Benelux finale die later dit jaar plaatsvindt.”

Herbeleef hier de prijsuitreiking

Contactpersoon

Kristof Thijs

Coördinator Onderwijs

Circuit Zolder