Skip to main content
  • Nieuws
  • "De overheid kan als facilitator slapend kapitaal doen bewegen richting innovatie en ondernemerschap"

"De overheid kan als facilitator slapend kapitaal doen bewegen richting innovatie en ondernemerschap"

  • 18/02/2021

Via sensoren en IoT helpt Sensolus bedrijven tijdrovende en dure fouten bij leveringstransacties tot een minimum te beperken. Zaakvoerder Kristoff Van Rattinghe legt uit hoe 'supply chain tracking' concreet werkt en hoe beleidsmakers start-ups en scale-ups een duwtje in de rug kunnen geven.

De missing link tussen duizenden leveringen

“Sinds 2014 zetten we met Sensolus volop in op supply chain tracking bij industriële productiebedrijven met naam en faam. Grote marktspelers zoals Airbus, Atlas Copco en SUEZ gebruiken onze technologieën om hun complexe leveringstrajecten van tienduizenden productonderdelen en spare parts in goede banen te leiden. Wij ontwikkelden eigen hardware – in de vorm van sensoren – en software om een kwaliteitsvolle service aan te bieden. En uit de positieve klantenreacties blijkt dat we onze rol meer dan waarmaken, met nauwkeurige en proactieve leveringsstromen die bedrijven de nodige tijdswinst en extra omzet opleveren.”

Mentale shift naar technologische innovatie

“De huidige gezondheids- en economische crisis heeft onmiskenbaar een disruptieve impact op de (internationale) organisatie van toeleveringsketens. We zien een mentale shift ontstaan binnen supply chain management om de meerwaarde van technologische innovatie, zoals tracking sensoren en IoT, maximaal in te zetten. Vlaamse start-ups en scale-ups spelen hier trouwens een belangrijke rol. Vlaanderen is altijd al een goede voedingsbodem geweest voor technologische innovatie, met een winnende combinatie van brains, werkethos en een overheid die faciliteert en coördineert.”

De overheid als facilitator voor start-ups

“Om innoverende starters een duw in de rug te geven, zie ik voor de overheid een dubbele rol weggelegd. Ten eerste is er de rol van facilitator, om onder andere slapend geld – bij zowel bedrijven als particulieren – te doen bewegen richting innovatie en ondernemerschap. De succesvolle Vlaamse winwinlening is hiervan een goed voorbeeld. Beleidsmakers kunnen op een objectieve manier – zonder inmenging – een kader scheppen waarbinnen diverse stakeholders elkaar vinden.”

“Daarnaast is er de rol van ‘aanjager’, zodat (startende) ondernemers op een structurele manier alle nodige agendapunten bij innovatie kunnen afvinken, van het opstellen van een businessplan tot het schrijven van patenten. Binnen Sensolus werden we bijvoorbeeld zeer goed ondersteund door de experts van Vlaio, die ons regelmatig inspireerden en informeerden over nieuwe milestones in onze werking. En ook via Voka ontdekten we nieuwe pistes: zo was onze deelname in 2019 aan het netwerkevent The Big Score zeer interessant om potentiële investeerders te ontmoeten en ons bedrijf te pitchen.”

Van gemiste kansen naar nieuwe opportuniteiten

“Toch zie ik ook nog heel wat gemiste kansen. Het te rigide arbeidsbeleid in ons land is dringend aan een grondige make-over toe. Ook het fiscale beleid rond innovatie moet sneller meeschakelen. De coronacrisis heeft alvast bewezen dat een externe crisis heel wat dingen versneld in beweging kan zetten, zoals bijvoorbeeld telewerk. Waarom kan dit niet voor een grondige hervorming van ons beleid op het vlak van verloning van werknemers, flexibele aanwerving in het buitenland of fiscale voordelen voor techinvesteerders in innovatie? Als ambitieuze techspeler willen we alvast mee onze schouders zetten onder een radicaal nieuwe aanpak.”

IMU - vzw - Bebat
IMU - VZW - multibureau
IMU - vzw - Salesforce
IMU - vzw - Altez
IMU - vzw - salesforce
Advertentie Festival van Vlaanderen
IMU - vzw - Bank van Breda

Artikel uit publicatie