Skip to main content
  • Nieuws
  • De omgekeerde talentenmarkt op Stayen

De omgekeerde talentenmarkt op Stayen

  • 15/11/2017
Welt Scout talent

Voka – KVK Limburg organiseert met Welt een primeur

Welt – een project van Voka – KvK Limburg- lanceerde een uniek concept om werkgevers en werkzoekenden met elkaar in contact te brengen. In een omgekeerde jobbeurs werden de rollen van werkgevers en werkzoekenden omgegooid doordat niet de bedrijven, maar de werkzoekenden zich op een originele manier trachten aan te prijzen bij ondernemers die op zoek zijn naar extra werkkrachten.

Al vroeg in de ochtend waren de eerste werkzoekenden, samen met hun trajectbegeleiders en jobcoaches in de weer om hun beursstand zo professioneel mogelijk in te richten. Hun doel? De aanwezige werkgevers overtuigen dat zij het meest geschikt zijn om de aangeboden werkervaringsplaatsen in te vullen.

Schaarse middelen

Om de creativiteit zo sterk mogelijk aan te wakkeren, voorzagen we voor de jobcoaches en werkzoekenden enkel een tafel en wat stoelen. Hiermee mochten ze aan de slag om hun stand zo sportief en aantrekkelijk mogelijk in te richten. Zoals een bedrijfsgebouw het uithangbord van een onderneming is, moesten de standjes al een eerste beeld scheppen van de werkzoekenden. 

Pitchen

De werkgevers zelf kregen voor eigenlijke talentmarkt de kans om in 1 minuut tijd hun bedrijf voor te stellen. In die minuut mochten de bedrijven zichzelf, hun onderneming, uitdagingen en meerwaarde in de kijker plaatsen.  De nadruk hierbij lag op de bedrijfscultuur. Een goed gevoel hebben bij de waarden van een onderneming blijkt het enthousiasme bij werkzoekenden aan te wakkeren. Na afloop konden de aanwezige werkzoekenden en trajectbegeleiders stemmen op het bedrijf dat het meest indruk maakte om vervolgens zelf aan de slag te gaan en in dialoog te treden met de aanbieders van werkervaringsplaatsen. Na het formele gedeelte, betraden de aanwezigen de grasmat van Stayen waar ze in teams enkele voetbalproeven aflegden. Het samen sporten creëerde een ideaal kader om naast de professional, ook de mens te leren kennen wat voor beide partijen heel wat extra kennis opleverde.

Geen praatjes, wel concrete contacten

Na afloop was er niets dan lof over het concept. Het netwerken ging veel verder dan een eerste kennismaking, ook concrete voorstellen tot samenwerking werden immers besproken. Zo hield Mohammed, een hoogopgeleide anderstalige die in het Limburgse op zoek is naar een job als bediende, bijzonder goede contacten over met enkele aanwezige bedrijven en was dan ook erg enthousiast na afloop: “Ik ben echt onder de indruk! Op normale jobbeurzen krijg ik vaak de kans niet om mezelf voor te stellen. Vandaag heb ik veelbelovende gesprekken gehad met wel vier bedrijven. Het was een geslaagde voormiddag.”  Een verhaal dat zeker en vast vervolgd wordt…

Interesse? 

Wie zelf interesse heeft om volgend jaar door middel van een talentenmarkt op een andere wijze te scouten naar onontgonnen talent, kan zich steeds inschrijven voor Welt. Ook in 2018 zal Voka – KvK Limburg opnieuw Welt-trajecten opstarten om zo het HR beleid van ondernemingen verder te versterken en meer leerwerkplaatsen te creëren.
 

www.voka.be/limburg/welt