Skip to main content
  • Nieuws
  • De Meesterbouwers winnen Voka – First Lego League

De Meesterbouwers winnen Voka – First Lego League

  • 28/11/2016

Vandaag vond de finale van de Voka - First Lego League 2016 plaats. 500 kinderen, verdeeld over 49 teams uit 17 Limburgse scholen, streden om één van de felbegeerde bekers. 36 Limburgse bedrijven namen het peterschap en de ondersteuning van de teams voor hun rekening. De Champion’s Award is voor De Meesterbouwers van Freinetschool De Step.

Onze toekomstindicator gaf al aan dat talent het zorgenkindje van morgen is. Limburg moet innoveren en heeft nood aan technische, hoger opgeleide mensen. Alleen met voldoende kwalitatief technisch talent kunnen we de toekomstige uitdagingen aan en de Limburgse economie verder uitbouwen.

Een ketenaanpak vanaf het basisonderwijs tot en met de arbeidsmarkt is een must om aan de stijgende behoefte aan wetenschappers en technici te beantwoorden. Voka - KvK Limburg werkt samen met de provincie Limburg aan de toekomst van de provincie door de technische talenten van onze kinderen naar boven te brengen. Dit intensieve project van drie maanden geeft de kans aan de leerlingen van het basisonderwijs om kennis te maken met wetenschap, technologie en techniek in een eigentijds kader en in hun eigen leefwereld.

Animal Allies

De First Lego League is een wedstrijd waarin jaarlijks meer dan 200.000 jongeren van 82 landen het hoofd bieden aan de maatschappelijke uitdagingen van morgen. De kinderen werken in teams van ongeveer tien deelnemers. Dit jaar daagt FIRST LEGO League kinderen uit om naar manieren te zoeken hoe mens en dier elkaar kunnen helpen. Alle harige, gevleugelde en geschubde dieren komen aan bod. Ze gaan op onderzoek, praten met experten en proberen als team tot nieuwe uitvindingen en slimme oplossingen te komen. Daarnaast ontwerpen, bouwen en programmeren ze een legorobot om 10 missies uit te voeren op het  wedstrijdparcours. Drie winnende Limburgse teams gaan door naar de Beneluxfinale.

Peterschap uit het bedrijfsleven

Ook de Limburgse ondernemingen voelen de sterke nood aan kwalitatief technisch personeel en zetten graag mee hun schouders onder dit project. 36 bedrijven zijn partner en helpen de scholen door teams mee te coachen en aan te moedigen. Zij nodigen hun petekinderen ook uit voor een bedrijfsbezoek of gaan spreken over techniek in de klassen. Dit netwerk van peterbedrijven en hun betrokkenheid is uniek.