Skip to main content
Map

De ideale mix van leren en doen

  • 31/08/2021

De heroplevende economie doet de strijd om talent op de arbeidsmarkt opnieuw opflakkeren. Duaal leren is een van de oplossingen om technisch talent vroeger te laten kennismaken met de werkvloer. Hoe ervaren Dominique Dufour (Provil clw) en Mieke Claassen (C.S.M. Steelstructures) deze aanpak in de praktijk?

 

Duaal leren, het ontwikkelen van vaardigheden op school én op de werkvloer, levert heel wat voordelen op voor zowel leerling, werkgever als onderwijsinstelling.

Als matchmaker tussen leerling en werkgever somt Dominique Dufour, tewerkstellingsbegeleider bij Provil clw (Provinciaal Instituut Lommel Centrum Leren & Werken) de belangrijkste op: “Het verwerven van theoretische kennis in een authentieke werkomgeving is voor een jongere de beste voorbereiding op een latere loopbaan. Daarnaast vergroot duaal leren vaak de kans op het vinden van een job na de studies. Voor een school of opleidingsaanbieder zorgt duaal leren niet alleen voor meer voeling met de praktijk, maar kun je jongeren ook extra motiveren om een diploma of getuigschrift te behalen. En als ondernemer help je jongeren om hun opleiding succesvol af te ronden en hun kans op werk te vergroten. Wat wil je nog meer?”

Bij C.S.M. Steelstructures in Hamont-Achel, een wereldspeler op het vlak van hoogwaardige staalconstructies, hoef je hr-verantwoordelijke Mieke Claassen niet meer te overtuigen van deze voordelen. Het bedrijf trekt al enkele jaren volop de kaart van duaal leren, tot grote tevredenheid van alle betrokken partijen. Mieke licht toe: “Naast de door Dominique opgesomde voordelen nemen we als werkgever ook onze maatschappelijke rol op om kanszoekende jongeren kennis te laten maken met de werkvloer en deuren te openen voor de arbeidsmarkt. Als we hen daarna kunnen aanwerven, dan zorgt de band met ons bedrijf voor een mooie win-win. Vaak blijkt ook dat deze jongeren trouwe werkkrachten worden, omdat ze ‘opgroeiden’ tussen onze anciens.” Mieke haalt nog een extra pluspunt van duaal leren aan: “We zijn voortdurend op zoek naar lassers en machine-operatoren. Deze knelpuntberoepen zijn op de reguliere arbeidsmarkt zeer moeilijk te vinden. Dankzij de uitstekende samenwerking met Dominique en andere tewerkstellingsbegeleiders slagen we er vaak in om via de school talentvolle jongeren aan te trekken.”

Binnen Provil clw komen enkele specifieke sectoren in beeld. Dominique: “Met ons centrum focussen we voornamelijk op de bouwsector, horeca, personenzorg en – last but not least – de logistieke sector. Het afgelopen schooljaar contacteerden we diverse bedrijven in onze provincie om mee in te stappen. Ik ben ervan overtuigd dat steeds meer werkgevers de vele pluspunten van duaal leren zullen ontdekken!

Contactpersoon

Laura Michielsen

Coördinator marketing & communicatie

Artikel uit publicatie