Skip to main content
  • Nieuws
  • De Groep van 10 is dood. Leve de Groep van de Toekomst!

De Groep van 10 is dood. Leve de Groep van de Toekomst!

  • 06/11/2017

De houdbaarheidsdatum van de Groep van 10 is al een tijd overschreden. Geef de fakkel door aan de jongere generaties en laat hen ‘sociaal overleggen’ over een nieuw arbeidsmodel, weg van de bestaande, logge statuten.

Rudi De Kerpel

 

Met vertrekkende gedelegeerd bestuurders is het een beetje zoals met afscheid nemende politici: ze geven een afscheidsinterview met een werkelijk beeld van hoe een en ander verloopt achter de schermen. Zo deed ook Karel Van Eetvelt: recent maakte hij brandhout van de werking van de ‘Groep van 10’ - je weet wel, die club die zichzelf legitimeert omdat ze de zogezegde vertegenwoordigers zijn van het middenveld.

Vraag is wat de democratische legitimiteit is van zo’n ‘Groep van 10’. De minister van Werk schuift alle hete aardappelen voor advies en voorstellen door naar die groep. Men kan zich daarbij terecht de vraag stellen: waartoe dienen verkiezingsprogramma’s en het democratisch bekomen mandaat dat eruit voortvloeit, als je nadien geen enkele beslissing durft te nemen?!

Als die ‘Groep’ in de media komt, herken je een vast scenario: vastzittende gesprekken met nachtelijk overleg en finaal een ‘compromis’ dat in de meeste gevallen betekent dat de rekening wordt betaald door de federale overheid of door de werkgevers of een mix van beide.

Als de overheid dan toch een schaamlapje zoekt om noodzakelijke beslissingen te verdedigen bij de burger, installeer dan een ‘Groep van de Toekomst’: een denktank die politici en burgers informeert over de veranderingen in de wereld en de gevolgen ervan voor de bevolking. Verzamel een aantal academici, ondernemers en werknemers die met hun beide voeten in de realiteit staan. Zij brengen zaken aan die kordaat aangepakt dienen te worden om ervoor te zorgen dat we de noodzakelijke evoluties ondergaan om in het economisch spel van morgen nog een rol te kunnen spelen.

Actueel was het thema ‘werkbaar werk’. Als je de vakbonden hoort, werden we plots terug gekatapulteerd naar de middeleeuwen. De oplossingen hadden weer een hoog cosmeticagehalte en zonder globale visie en perspectief.

Zo’n toekomstgerichte groep zou ongetwijfeld niet alleen naar de gevolgen kijken, maar ook de overheid adviseren om flankerende maatregelen te suggereren die werkbaar werk mogelijk maken, toegankelijk voor iedereen. Want natuurlijk is het voor veel (jonge) gezinnen best een klus om een fulltime job te combineren met kinderen en een sociaal leven als je ’s morgens om 6 uur de deur uit moet en pas ’s avonds laat thuis komt.

Maar zou het allemaal niet een stuk vlotter en prettiger verlopen als mensen niet moesten kamperen om hun kinderen op een school in de buurt te krijgen, er voldoende en kwalitatieve kinderopvang is die niet alleen afhangt van de goodwill van een zusterorganisatie van een politieke partij, maar breed en als gemeenschapservice wordt aangeboden? Of als het openbaar vervoer geoptimaliseerd wordt? Er werken 30.000 mensen bij de NMBS; zou het soms niet wat efficiënter, flexibeler en goedkoper kunnen?

Een ‘Groep’ die duidelijk maakt dat er op een andere manier moet ontwikkeld worden om te presteren. Dat het model van werkgever, werknemer of zelfstandige twintigste-eeuws is en we nood hebben aan concepten waarbij mensen ‘zelfstandig’ hun talenten en activiteiten kunnen ontplooien en op die manier een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de samenleving. Dat ze beloond worden voor momenten van inzet en creativiteit en bescherming genieten als het even verkeerd loopt, dat de overheid zijn vertrouwen in de burger herbevestigt.

We beschikken nog altijd over een zeer groot weefsel van kleine en grotere ondernemingen die welvaart creëren en bijdragen aan de gemeenschap. Dit is de ideale voedingsbodem voor de vele incubatiecentra die in alle steden onstaan en waar jongeren zich verenigen en hun talenten delen om een stukje droom waar te maken? Waarin ze hun ontwikkelingen kunnen uittesten op lokaal niveau om het te verfijnen, verbeteren en uit te dragen naar de hele wereld. Zo kunnen we voorkomen dat ons talent naar San Francisco, Indië of Shangai migreert.

Maar vaak hoor je hun frustratie over de administratieve mallemolen waarin ze terechtkomen. De huidige statuten zijn complex en onduidelijk.  Ontwikkel een arbeidsmodel dat een mix is tussen zelfstandig zijn en in dienstverband werken, afhankelijk van het moment en de opdracht. Die creativiteit stimuleert, zelfstandigheid aanmoedigt en toch bescherming biedt indien nodig.  

Als de huidige ‘sociale partners’ echt sociaal willen zijn, zouden ze zich beter terugtrekken en de fakkel overdragen aan de jongere generatie over wiens toekomst het gaat. Dan maken we nog kans om de uitdagingen van de 21ste eeuw te trotseren.


REAGEREN? RUDI@DEKERPEL.COM

 

(Vrije Tribune - onder de redactionele verantwoordelijkheid van de auteur)

Het antwoord zit in ons netwerk!

Eerstelijnsadvies voor uw bedrijf? Onze leden, partners en experts helpen u graag verder!

Stel uw vraag ViaVoka

Ontwikkel een arbeidsmodel dat zelfstandigheid aanmoedigt en bescherming biedt indien nodig