Skip to main content

De groeitip van Joris Brams

  • 21/01/2021

Een onderneming die wil groeien heeft twee keuzes: ga je voor een organische groei of voor groeien door overname van een ander bedrijf? Joris Brams is CEO bij Konings Groep én werd in 2020 bekroond tot Limburgse Ondernemer van het Jaar voor Het Belang van Limburg. Hij is verantwoordelijk voor 6 sites in 4 landen met 680 medewerkers. Op 26 februari vertelt Joris het groeiverhaal van Konings tijdens de opleiding Groeistrategie voor (familiale) kmo's. In dit korte interview licht hij alvast een tipje van de sluier.

Wat verkies je: organische bedrijfsgroei of groeien door overname? 

Joris Brams

Joris Brams: "Als bedrijfsleider haal je het meeste voldoening en betrokkenheid uit organische groei. Het is een teken dat je goed bezig bent en dat je bedrijf gezond is. Nochtans kan goed gekozen groei door acquisitie heel nuttig zijn, maar het mag nooit een doel op zich worden. Een bedrijfsovername gaat vaak traag en moeizaam, wat groei niet meteen faciliteert."

"Konings heeft beide soorten groei gekend. Onze organische groei was vooral te danken aan een ver doorgedreven investeringsbeleid, terwijl onze groei door overname er kwam doordat klanten hun productiesite 'verkochten' in ruil voor langetermijncontracten. Op die manier konden we risico's afdekken."

Wat is voor jou de belangrijkste tip om duurzame groei te realiseren?

Joris Brams: "Hou je schuldgraad laag en focus op cash. Zo kan je flexibel schakelen op jouw tempo. Dus doet er zich een nieuwe opportuniteit voor op de markt, dan zal je makkelijker de juiste beslissing kunnen nemen."

"Maak daarnaast gebruik van nieuwe technologieën en blijf volop inzetten op R&D. Focus op de ontwikkeling van competente mensen in jouw team die de juiste dingen doen met de juiste mindset."

Zet in 2021 in op de verdere groei van jouw (familie)bedrijf! 

Op 26 februari zoomen we in op de verdere professionalisering van jouw (familiale) kmo. Hoe kijk jij naar groei? Op welke manier creëer je groeikansen? We reiken je diverse inzichten en best practices aan.

Meer info over deze opleiding? Klik hier!

Contactpersoon

Carolien Houbrechts

Adviseur eigenaars-ondernemers