Overslaan en naar de inhoud gaan

Navigatie

Terug naar het overzicht

De Expert: Michaël Van Robaeys - Robaws

“Digitalisering helpt je verdienmodel in kaart brengen”

De tijd van een papieren administratie en de daarmee gepaard gaande hogere kans op fouten, is definitief voorbij. Een moderne organisatie werkt heel gestructureerd en gebruikt daarbij de juiste software als digitale assistent. Michaël Van Robaeys, CEO bij Robaws, stipt aan hoe intelligente tools helpen bij de voorbereiding, uitvoering en (na)calculatie van projecten voor specialisten in bouw, installaties, grond-, weg- en waterwerken, dakwerkers en afwerking.

De Expert: Michaël Van Robaeys - Robaws

1. Zorg voor een beter zicht op je workflow en workload

“Om te weten wat je onderneming echt nodig heeft, is het belangrijk om eerst en vooral alle uitdagingen in kaart te brengen. Op die manier weet je beter wat er allemaal in en om je bedrijf gebeurt en krijg je meer grip. Dat helpt ook om de interne communicatie te optimaliseren en om te zien hoe en waar je het meeste groeipotentieel hebt.”

2. Wees transparant over de implementatie van software

“Werknemers zijn altijd wat bevreesd voor verandering. De implementatie van een digitale oplossing is best ingrijpend voor een organisatie, daarom is het belangrijk daar zo transparant mogelijk over te communiceren. Geef je mensen dus zeker een antwoord op cruciale vragen, zoals wat voor hen de meerwaarde zal zijn. Het is verstandig regelmatig samen te zitten om de implementatie te bespreken en, indien nodig, aan te passen. De juiste softwarepartner maakt een gepersonaliseerde demo op basis van je eigen bedrijfsprocessen, zodat de medewerkers goed weten waaraan ze zich mogen verwachten én hoe het hen zal helpen bij de uitoefening van het werk. Zo helpt een digitale werkbon-app bijvoorbeeld sterk bij interne communicatie én transparantie. Vaak zijn oudere medewerkers wat achterdochtig om ermee aan de slag te gaan, maar we zien vaak dat zij daarin hulp krijgen van hun jongere collega’s, waardoor er nog meer respect tussen hen groeit.”

3. Digitale nacalculatie creëert grip op elk project

“Het financiële luik is doorslaggevend bij iedere realisatie. Daarom is het essentieel om een goed idee te hebben over budgetten, kosten, enzovoort. Welke materialen zijn er al gebruikt? Hoeveel zijn er al meegenomen naar de werf? Wie zet ik in voor welk werk? Hoeveel mensen hebben we voor dat project nodig? Kan het eventueel met iemand minder, of heb ik net extra handjes nodig? Een grondige nacalculatie becijfert niet alleen wat je aan een project hebt verdiend, maar zorgt ook voor extra inzichten die erg nuttig kunnen zijn voor nieuwe offertes. Het helpt je om te zien waar je extra omzet kan genereren, of je bepaalde klusjes niet beter uitbesteedt, et cetera.”