Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • De energietips van Luminus: “10 quick fixes die voor jouw bedrijf snel een verschil maken”

De energietips van Luminus: “10 quick fixes die voor jouw bedrijf snel een verschil maken”

  • 27/09/2022

Hoe kan je snel in je energieverbruik knippen? Luminus somt een reeks quick fixes voor bedrijven op en bezorgt je via zijn gloednieuwe energiescan ook tips op maat.

Gebouwen zijn energievreters. Via de energiescan van Luminus kom je te weten hoe je het doet tegenover andere bedrijven. Bovendien krijg je heel wat tips op maat voor minder CO2-uitstoot en een lagere energiefactuur. 

Maar je komt in je onderneming ook al een heel eind met deze quick fixes:

1. Er gaat heel wat energie verloren door vuile en stoffige lampen. Je verbruikt de energie van een felle lamp, terwijl die steeds minder licht geeft. Een poetsbeurt van al je lampen brengt letterlijk licht in de duisternis. 

2. Gaat de voordeur van jouw onderneming vaak open? Dat is uiteraard een goede zaak, maar er glipt daardoor wel warmte naar buiten. Een tochtsluis is daar een goede oplossing voor. En die hoeft niet veel te kosten: kies je bijvoorbeeld voor een zwaarder gordijn in een boog rond je voordeur. 

3. Is een tochtsluis geen optie? Dan kan je simpelweg de deuren tussen verschillende ruimtes gesloten houden. Zeker wanneer een van die ruimtes onverwarmd is.

4. In de meeste ruimtes ontsnapt warmte trouwens niet enkel via de deur, maar daar is een snelle oplossing voor: breng tochtstrips aan onder ramen en in kieren om dit tot een minimum te beperken.

5. Om je toestellen niet nodeloos harder te laten werken, plaats je een koelsysteem uit de buurt van een warmtebron en omgekeerd. Die werken elkaar tegen waardoor ze meer stroom moeten verbruiken voor dezelfde prestatie.

6. Gebruik stekkerblokken met een aan/uitschakelaar om in één beweging al je toestellen af te zetten. Sluimerverbruik van bijvoorbeeld een drank- of snackautomaat, printers of schermen kan hoog oplopen.

7. Een bewegende screensaver met foto’s verbruikt evenveel energie als een normaal beeldscherm. Werk je even niet aan je computer? Schakel hem dan uit of zet hem in slaapstand. Het verbruik van desktop computers ligt ook hoger dan laptops.

8. Ook in de inrichting kan je efficiënt met warmte omspringen: zet geen meubilair voor je radiatoren zodat de warmte zich vrij door de ruimte kan verspreiden. Staat er een radiator tegen een buitenmuur? Kleef dan isolatiefolie aan de achterkant van je toestel.

9. Geef de timer van je thermostaat de opdracht om naar nachtstand te gaan, vanaf 1 uur voor je sluitingstijd.

10. Schilder je muren in lichte tinten. Ze weerkaatsen dan het natuurlijke licht zodat je minder snel kunstmatige lichtbronnen moet inzetten. 
 

imu - vzw - bebat
imu - vzw - tijd
imu - vzw - Baloise
IMU - vzw - INNI