Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • ‘De effectieve prestatie van installaties is vaak ondermaats’

‘De effectieve prestatie van installaties is vaak ondermaats’

  • 25/10/2023

Het Antwerpse bedrijf Hysopt ontwikkelt software waarmee het de prestaties van HVAC-systemen in gebouwen kan optimaliseren.Want verwarmings- en koelsystemen presteren nog al te vaak ondermaats. Dankzij de programma’s van Hysopt krik je het comfort op en bespaar je op stookkosten én CO2-uitstoot. 

De kiem van Hysopt ontsproot in de afdeling elektromechanica van de Universiteit Antwerpen. CEO en oprichter Roel Vandenbulcke werkte tijdens zijn doctoraatsonderzoek rond de optimalisatie van HVAC-installaties (heating, ventilation & airconditioning, red.). Hij ontwikkelde er wiskundige modellen die het gedrag van een installatie konden voorspellen, nog voor die effectief gebouwd werd. Verschillende studiebureaus en installatiebedrijven werkten mee aan het onderzoek en vroegen Roel of ze aan de slag mochten met zijn modellen. Die pilootprojecten bleken een groot succes. ‘Het bepalen van de juiste installatie was vroeger altijd wat nattevingerwerk. Onze software liet installateurs plots toe om op een heel transparante wijze hun klanten te adviseren en te informeren. Ik voelde direct het potentieel van ons product, vond investeerders en startte met Hysopt’, legt Roel Vandenbulcke uit.

Mooie componenten, slechte installaties

De complexiteit binnen het HVAC-vakgebied is de laatste jaren ontploft. Waar vroeger een traditionele ketel de standaard was in elk gebouw, heb je nu keuze uit allerhande verschillende systemen. Tegelijk ontbreekt het in de sector aan technologie om deze complexiteit te beheersen. Hysopt duikt voluit in dit gat en is een van de weinige spelers op deze markt.

‘Gebouwen zijn goed voor meer dan 30% van de gemeten CO2-uitstoot. Wij slagen erin om die emissie met 40% te verlagen.’

‘De beschikbare technologie op vlak van HVAC is indrukwekkend. Vandaag bestaan er zeer performante componenten, denk maar aan warmtepompen met hoog rendement. Ook de building management systems, die het beheer en de controle van de koel- en verwarmingssystemen voor hun rekening nemen, staan op punt. Toch stellen we vast dat de effectieve prestatie van een installatie vaak ondermaats is, zelfs bij nieuwbouwprojecten. Het probleem ligt niet bij de individuele componenten, maar wel bij de integratie van deze onderdelen op systeemniveau. Het is daar dat wij een verschil maken en oplossingen aanreiken’, verduidelijkt de oprichter en CEO van Hysopt.Er bestaan al bedrijven die gebouwsimulaties aanbieden. Hierbij richten ze zich op de warmte-of koudevraag binnen een gebouw, in functie van isolatie. Roel en zijn collega’s focussen zich echter volledig op systeemsimulaties. Ze bekijken hoe je zo efficiënt mogelijk tot een bepaald warmte- of koudeprofiel kan komen. Hysopt bekleedt hierin een pioniersrol. 

Evident voor eigenaars én beheerders

De software van Hysopt is toepasbaar bij zowel renovatie- als nieuwbouwprojecten. De focus ligt momenteel op grote gebouwen, zoals ziekenhuizen en kantoren. Maar er liggen al plannen op tafel om soortgelijke programma’s te ontwikkelen voor private woningen. De hoge energieprijzen en de verstrenging van wetgeving rond uitstoot nopen veel eigenaars en gebouwbeheerders om aan te kloppen bij Hysopt.

‘De plas oversteken naar Londen was een bewuste zet. Het is een stad met een hoge concentratie aan grote gebouwen. Het is bovendien een regio waar nieuwe technieken zoals warmtenetten aan bod komen.'

‘Gebouwen zijn goed voor iets meer dan 30% van de gemeten CO2-uitstoot. Dat is immens! Wij slagen erin om die emissie met 40% te verlagen. Tegelijk zorgen we zo voor een aanzienlijke besparing op de energiefactuur. We doen dit niet zozeer door duurdere apparatuur binnen te brengen, maar wel door ervoor te zorgen dat de bestaande onderdelen beter met elkaar communiceren’, licht Roel Vandenbulcke toe. ‘Onder impuls van de Green Deal zie je dat er meer en meer wetgeving rond uitstoot ontstaat. Daarnaast vindt er ook al een mentaliteitswijziging plaats. Vijf jaar geleden bekommerden onze klanten zich vooral om hun energiefactuur en investeringsuitgaven. We merken dat CO2-uitstoot vaker een reden is om met ons in zee te gaan. Klanten kiezen nu niet altijd voor de meest energiekostvriendelijke oplossing, maar opteren al sneller voor het systeem met minder milieu-impact. Zelfs als het dan wat duurder uitvalt.’

Ook voor HVAC-installateurs en studiebureaus is de software een nuttige tool, bevestigt de CEO van Hysopt. ‘Ingenieurs kunnen dankzij ons heel wat tijd besparen tijdens het ontwerpproces. Voor installatiebedrijven zien we een niet te onderschatten reductie van de faalkosten, nadat ze aan de slag zijn gegaan met ons programma. Zodra een slecht functionerend HVAC-systeem opgeleverd wordt, rukken de camionettes met techniekers uit. Dat kost handenvol geld en kan makkelijk vermeden worden dankzij ons product.’

Hysopt_Voka_Antwerpen-Waasland_Nov23

Ambitieuze spin-off

Nu, tien jaar later, is de spin-off van de Universiteit Antwerpen een bloeiend bedrijf met meer dan 40 voltijdse medewerkers. Naast het hoofdkwartier in Antwerpen heeft Hysopt ook een kantoor in het Verenigd Koninkrijk en in Nederland. ‘De plas oversteken naar Londen was een bewuste zet. Het is een stad met een hoge concentratie aan grote gebouwen. Het forse bouwvolume bood ons een brede klantenbasis. Het is bovendien een regio waar nieuwe technieken zoals warmtenetten aan bod komen. We houden van groot en complex, dus we voelen ons thuis in de Britse hoofdstad’, lacht Roel Vandenbulcke. 

De buitenlandse avonturen hebben het bedrijf geen windeieren gelegd en een verdere uitbreiding is al in de maak. Ditmaal steekt Hysopt de grens over naar Duitsland. ‘Dat is een ingenieursland, dus we denken dat ons ingenieursproduct daar ook enorm zal aanslaan. Maar onze ambitie reikt verder. We willen op termijn wereldwijd de absolute nummer één zijn als het gaat over het leveren van HVAC-software.’

www.hysopt.com
 

AW_Welt_6stappenplan

Artikel uit publicatie