Skip to main content
  • Nieuws
  • De coronakracht van Wilms: “Geef je medewerkers en jezelf de kans om op adem te komen”

De coronakracht van Wilms: “Geef je medewerkers en jezelf de kans om op adem te komen”

  • 21/01/2021

De coronacrisis weegt op het mentale welzijn van werkgever en werknemer, dat zien ze ook bij familiebedrijf Wilms - Rolluiken en Zonwering uit Meerhout. Toch kijken ze vooruit en trekken ze positieve lessen uit deze extreme periode. Tina Ermgodts, HR Manager: “Elke dag is een nieuwe dag. Dus geef je medewerkers en jezelf de kans om op adem te komen.”

In welke mate en op welke manier stelt deze coronacrisis Wilms op de proef? 

“Als ondernemer wil je de veiligheid van je medewerkers maximaal garanderen. Maar tijdens de eerste golf raakten we moeilijk aan objectieve informatie, die zeer bepalend was voor de veiligheid van onze medewerkers, de schaduwmeesters. Nu, tijdens de tweede golf lukt dit beter, maar worden we geconfronteerd met veranderende regels en beperkingen. Dat kost veel energie. Zeker in een maakbedrijf met 190 medewerkers is dat niet evident.”

 “Om ons productieproces coronaproof te maken, kozen we er bewust voor om 14 dagen te sluiten en elke stap in het proces te herbekijken. Dat is niet eenvoudig, zeker als je weet dat de vraag niet verminderde, integendeel zelfs. Daarnaast werden we geconfronteerd met leveringsproblemen van grondstoffen. Hierdoor moesten we ook ons leveranciersproces herbekijken. Organisatorisch betekende dit, zeker in deze moeilijke tijd, meer werkdruk voor al onze afdelingen. 2020 was dus het jaar waarin we veel flexibiliteit van onze medewerkers vroegen. Maar we nemen ook goede dingen mee, zoals bijvoorbeeld de lancering van onze webshop en het showroombezoek op afspraak.”

We focussen op het positieve om op die manier de goesting tot ondernemen ook over te dragen op onze medewerkers.

Wat is het mooiste voorbeeld van veerkracht dat je tot nu toe hebt gezien? 

“De kracht waarmee onze schaduwmeesters elkaar versterken. Onze interne facebookgroep boomt als nooit tevoren. Collega’s steunen elkaar met grapjes en opbeurende berichten. Corona heeft voor een groot samenhorigheidsgevoel gezorgd. Zo zien we een grote bereidheid tot meedenken om bijvoorbeeld logistieke problemen of andere uitdagingen samen aan te pakken.”

“Het mooiste voorbeeld van veerkracht herinnert ons ook aan de meest droevige gebeurtenis van 2020. Een jonge schaduwmeester kreeg een verkeersongeluk en na een lange strijd is hij helaas overleden. Met verschillende grote en kleine acties hebben onze schaduwmeesters zijn gezin ondersteund. Tijdens dat rouwproces verloren we nog een collega. Ook daar was de solidariteit groot. We koesteren hun herinnering en kijken uit naar het moment dat we met zijn allen op een waardige en warme manier hun afscheid een plaatsje kunnen geven.”

Hoe hou je jezelf gemotiveerd en welke tips  heb je voor andere ondernemers om ook in deze uitdagende tijden te blijven doorgaan? 

“De genomen maatregelen wegen zwaar op het mentale welzijn van onze medewerkers. Maar we willen niet focussen op het negatieve. Elke dag is een nieuwe dag. We trekken positieve lessen uit deze crisis en focussen op de boeiende projecten die worden uitgerold. Zo willen we de goesting tot ondernemen ook overdragen op onze medewerkers. We maken intrapreneurs van onze schaduwmeesters!”

Advertentie Vermant - mei