Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • De coronakracht van IPARC: “Verzorg jezelf goed, mentaal en fysiek."

De coronakracht van IPARC: “Verzorg jezelf goed, mentaal en fysiek."

  • 22/12/2020

De kunstsector kent een onzekere tijd maar Leen Gysen, managing partner van IPARC probeert het ook positief te bekijken: “Elk nadeel heeft zijn voordeel. Als je als ondernemer het gevoel hebt dat je geleefd wordt, is het nu hét moment om even stil te staan en tijd te nemen voor reflectie. Zo kan je met een positieve mindset het nieuwe jaar ingaan.”

In welke mate en op welke manier stelt deze coronacrisis jou als ondernemer op de proef?

“Als bedrijf actief in de kunstsector, meer bepaald de restauratie en conservatie van kunstvoorwerpen en erfgoedobjecten, hebben wij tijdens de coronacrisis heel wat onzekerheden gekend. Een deel van onze activiteiten heeft betrekking op tentoonstellingen. De museumsector heeft enorme klappen moeten incasseren en aangezien niemand weet wat 2021 zal brengen, ligt de voorbereiding voor nieuwe tentoonstellingen momenteel stil. Ook enkele werven en de vestiging die we eind vorig jaar in Londen overnamen waren wekenlang gesloten.” 

“Alle investeringen die we in 2019 deden, hebben nog niet kunnen renderen wat maakt dat de druk op onze cashflow een groot aandachtspunt blijft. Gelukkig waren er wel langlopende restauratieprojecten die al waren toegewezen nog voor het Covid19-verhaal losbrak. Private verzamelaars blijven ook de weg naar IPARC vinden, waardoor de impact op de omzet beheersbaar blijft.” 

“De crisis is een les in nederigheid waarbij we nog meer beseffen wat het belang is van een geolied team én van de klant in de waardeketen. Maar het is ook een uitnodiging om de vele verplaatsingen en reizen in vraag te stellen.”   
 

Medewerkers verdienen een energieke en positieve kapitein aan het roer van het schip. Dit kan je alleen realiseren als je zelf in evenwicht bent.

Wat is het mooiste voorbeeld van veerkracht dat je tot nu toe hebt gezien, bij jezelf en bij anderen?

“Toen bezoeken aan het atelier minder evident werden, heeft ons team razendsnel een systeem ontwikkeld om de communicatie met de klant te digitaliseren. Als je over een restauratieproces spreekt, is dit geen evidentie. Opdrachtgevers zijn hier graag bij betrokken. Van een team-effort gesproken. Ook het feit dat sommige collega’s tijdens de lockdown elkaars knuffelcontact waren, heeft me ontroerd en het bevestigt dat ons team goed in elkaar zit.”

“Wij zijn bovendien ook volop bezig met de ontwikkeling van oplossingen om collecties te decontamineren en veilig te maken voor museummedewerkers. En we helpen musea in het diagnosticeren van eventuele aantastingen door insecten via videoconferenties. Door de lockdown is er immers minder monitoring en fysieke controle. Zo kunnen we hen helpen met de grootste urgenties.”

“Dat ze bij Museum M op hun manier opkomende kunstenaars steunen, is hartverwarmend. Je kan er virtueel eigenaar worden van een kunstwerk waarna het opgenomen wordt in de collectie van het museum en de opbrengst rechtstreeks naar de kunstenaar gaat. De nieuwe garde kunstenaars heeft dit meer dan ooit nodig. De impact van de crisis voor hen is enorm.” 

Hoe hou je jezelf gemotiveerd en welke tips heb je voor andere ondernemers om ook in deze uitdagende tijden te blijven doorgaan? 

“Een grote uitdaging voor organisaties is wendbaarheid. De flexibiliteit die bedrijven nu moeten tonen, moeten we proberen vast te houden, ook na de coronacrisis. Ik raad ondernemers aan om zich open te blijven stellen voor duurzaamheid en diversiteit en de drive voor verandering en innovatie te behouden.”

“De huidige crisis leert ons ook dat het niet interessant is om dagelijks te blijven voorthollen aan een hoog tempo. Je ziet ook dat je medewerkers het moeilijk hebben en dus zoek je constant naar perspectieven en nieuwe opportuniteiten voor hen en voor je business.” 

“Gebruik deze tijd om even stil te staan. Verzorg jezelf mentaal en fysiek. Medewerkers verdienen een energieke en positieve kapitein aan het roer van het schip. Dit kan je alleen realiseren als je zelf in evenwicht bent. De belangrijkste tip die ik dan ook wil delen: Neem voldoende tijd voor reflectie tijdens de nakende eindejaarsperiode, 2021 gaat beter maar vooral ook anders zijn.”
 

imu - vzw - recupel
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - obd
imu - vzw - recupel
Proximus