Skip to main content
  • Nieuws
  • De coronabalans van Rf-Technologies: “We willen kosten besparen maar met respect voor onze partners en ons netwerk”

De coronabalans van Rf-Technologies: “We willen kosten besparen maar met respect voor onze partners en ons netwerk”

  • 15/05/2020

Rf-Technologies, gespecialiseerd in passieve brandbeveiliging, voelde de impact van de coronacrisis van bij het begin. “We zijn 75 procent van onze business kwijtgeraakt. Zolang onze klanten bij ons blijven bestellen, blijven we doorwerken”, vertelt gedelegeerd bestuurder Bernard Santens.

Welke impact heeft de coronacrisis op jullie bedrijf?

“De coronacrisis heeft een zeer grote impact. We hadden een magazijn vol met goederen die verkocht waren maar die we niet konden factureren omdat we ze niet konden leveren. Nieuwe bestellingen kwamen niet meer binnen want op de werven waar wij leveren, werd niet meer gewerkt.” 

“In tegenstelling tot in West-Europa, zijn we altijd goed blijven draaien in de Scandinavische en Centraal-Europese landen. Dankzij onze geografische spreiding is de schade toch beperkt gebleven.”

“Toch zijn we 75 procent van onze business kwijtgeraakt. De onderaannemers hebben we niet meer aan het werk kunnen zetten. Onze werknemers stonden op tijdelijke werkloosheid maar ondertussen werken ze terug drie dagen per week. Gelukkig hebben wij een echte can do-attitude. We gaan ervoor. Als we geconfronteerd worden met moeilijkheden, zoeken we meteen naar een oplossing.”

Welke maatregelen hebben jullie genomen om veilig door te werken?

“Mensen die niet noodzakelijk op kantoor moesten zijn, hebben we geadviseerd om van thuis uit te werken. Maar de keuze lag bij hen. We merken ook wel dat het werk voor velen onder andere een sociale uitlaatklep is. Voor hen is naar kantoor komen een manier om er eventjes tussenuit te zijn. We hebben genoeg ruimte om de social distancing te garanderen dus we hebben dat wel toegestaan.”

Wat was de meest creatieve oplossing die gepasseerd is om het veilig doorwerken mogelijk te maken?

“In Frankrijk waren er op een bepaald moment bijna geen mondmaskers meer te verkrijgen, wat voor onze klanten een groot probleem werd. Ik heb toen een paar telefoons gedaan en zo zijn we zelf aan mondmaskers geraakt. Die hebben we aan onze klanten in Frankrijk gegeven zodat ze konden blijven werken. Wij hebben onze klanten nodig om te blijven doorgaan. Zolang onze klanten ons blijven ondersteunen, blijven wij doorwerken.”

Hoe kunnen bedrijven elkaar gedurende deze periode helpen?

“Bedrijven moeten out of the box durven denken. Leveren aan onze concurrenten zouden we normaal niet doen, maar nu hebben wij dat wel gedaan. Zo kunnen wij onze mensen aan het werk houden.”

“Daarnaast is communicatie tussen bedrijven nu meer dan ooit belangrijk. Om een voorbeeld te geven: wij hebben de opdrachten van onze onderaannemers niet meteen afgezegd. We zijn eerst met hen in gesprek gegaan om te vragen of ze wel oké zouden zijn als we de samenwerking tijdelijk zouden stopzetten. We willen natuurlijk kosten besparen, maar niet ten koste van de gezondheid van andere bedrijven. We willen niet dat ze in de problemen komen, het zijn tenslotte belangrijke partners in ons verhaal.” 

Hoe kijken jullie naar de toekomst?

“Op dit moment zijn we positief want we krijgen meer orders. We halen nu 50 à 60 procent van wat we gebudgetteerd hebben. Maar we zijn realistisch: onze vooropgestelde budgetten voor 2020 gaan we hoe dan ook niet meer kunnen halen. Het zal financieel een moeilijk jaar zijn, zowel voor ons als voor onze klanten.”

“Maar de wereld zal blijven draaien en werven, zowel nationaal als internationaal, zullen terug opengaan. De gezondheids- en economische crisis zal de westerse wereld niet tegenhouden om toch op niveau te blijven. Wij gaan ervoor en wij hopen mensen te inspireren die ook die goesting hebben. Je kan gefrustreerd zijn over de situatie maar dat zal niet helpen. Je moet naar de toekomst kijken.”

Contactpersoon

Katrien Stragier

Adviseur Strategische Communicatie

IMU - vzw - Remant
imu - vzw - Altez
IMU - VZW - multibureau
IMU - vzw - Bank van Breda
IMU - vzw - salesforce
IMU - vzw - Bebat
IMU - vzw - Salesforce