Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • “Dankzij het Generation Y-traject heb ik meer zelfvertrouwen gekregen.”

“Dankzij het Generation Y-traject heb ik meer zelfvertrouwen gekregen.”

  • 31/01/2022

Ambitieuze bedrijfsleiders en managers kijken kritisch naar zichzelf én hun organisatie. Onder het motto ‘alles kan beter’ is het belangrijk om voluit in te zetten op een continu leer- en groeitraject. Deborah Vochten, Circus Manager bij het productiehuis Medialife, ging vorig jaar die uitdaging aan via het Generation Y-traject van Voka - KvK Limburg. Ze blikt erg tevreden terug op deze boeiende ervaring. 

deborah vochten
Deborah Vochten van Medialife

 

Op zoek naar nieuwe managementinzichten

“Als circus manager bij Medialife leid ik de diverse projecten van onze projectmanagers mee in goede banen. Hierbij stuur ik een preproductieteam aan. Onze opdrachten zijn zeer gevarieerd en we spelen vaak kort op de bal. Een gestructureerde planning en een intern goed afgestemd team zijn dan ook van groot belang. Om dit team op de best mogelijke manier te begeleiden, wilde ik als manager groeien. Daarom schreef ik me in het voorjaar van 2021 in voor het Generation Y-traject van Voka, om nieuwe inzichten te verwerven in persoonlijk leiderschap, organisatieontwikkeling en strategie. En die stap heb ik me nog geen seconde beklaagd!”

Eigen sterktes en verbeterpunten in beeld

De start van dit traject – met een driedaagse sessie over persoonlijk leiderschap – zette meteen de toon. Deborah: “In deze eerste module vroeg de lesgever ons om een tijdslijn met positieve en negatieve levenservaringen op te stellen en die vervolgens in de deelnemersgroep te gooien. Dit was best confronterend, maar tegelijk zeer leerrijk. Ik ontdekte wat mijn sterktes en verbeterpunten zijn, hoe ik in groepsverband functioneer en hoe ik een betere leidinggevende kan worden. Het feit dat je je bewust wordt van karaktereigenschappen die je met jouw ouders deelt, bracht me veel bij.”

“Het feit dat je je bewust wordt van karaktereigenschappen die je met jouw ouders deelt, bracht me veel bij.”

In dialoog over participerend leiderschap

Ook de tweede module over organisatieontwikkeling hield Deborah een spiegel voor. “Bij deze module leerden de zeven andere deelnemers en ikzelf heel wat bij over ‘organizational learning’, inclusief het belang van participerende leiders en maximale zelfsturing voor medewerkers. Tijdens de cursus kreeg elke deelnemer de kans om eigen vragen te stellen, op maat van de eigen werksituatie. Omdat we – onder impuls van de lesgever – volop in dialoog gingen met elkaar, zorgde dit voor veel interactie en een boeiende uitwisseling van kennis en ervaringen. Ik leerde alleszins interessante technieken aan om mijn leiderschapsvaardigheden verder te ontwikkelen. Deze technieken zet ik vandaag nog steeds in.”

De juiste medewerkers op de juiste plek

Tijdens de derde module lag de focus op bedrijfsstrategie en hoe te overleven in een complexe en onzekere economische omgeving. Ook deze afsluitende module werd door Deborah zeer geapprecieerd: “Ondanks het feit dat deze sessie iets theoretischer was dan de andere modules, stak ik ook hier heel wat op over het belang van het maken van de juiste strategische keuzes, de impact van bedrijfscultuur en het inzetten van de juiste mensen op de juiste plek. Momenteel telt Medialife meer dan 35 medewerkers. Het bijsturen en begeleiden van hen vraagt de nodige tijd en energie. De inhoud van deze module heeft me nuttige handvatten aangereikt.”

Af en toe deconnecteren loont!

Het is duidelijk dat Deborah het Generation Y-traject warm aanbeveelt aan collega-leidinggevenden: “Het was fantastisch om te zien hoe de cursusinhoud aansloeg bij alle deelnemers, die nochtans in diverse sectoren actief zijn. Ikzelf heb als manager meer zelfvertrouwen gekregen en kom nu meer op voor mijn eigen mening. Ik heb ook geleerd om regelmatig aan introspectie te doen en te unpluggen van de waan van de dag. Bewuster omgaan met jezelf en anderen is goud waard!” 
 

Met het opleidingstraject Generation Y biedt Voka – KvK Limburg ondernemers de kans om zich klaar te stomen voor de toekomst, van persoonlijk leiderschap en organisatieontwikkeling tot strategie. Dit traject daagt je uit om jezelf in vraag te stellen, de dynamiek van jouw organisatie onder de loep te nemen en de bedrijfsstrategie verder uit te bouwen.

Meer informatie? 
Klik hier

Contactpersoon

Ellen Olislagers

Directeur eigenaars-ondernemers

Artikel uit publicatie