Skip to main content
  • Nieuws
  • Cursief: Er hangt een geurtje aan Pjotr

Cursief: Er hangt een geurtje aan Pjotr

  • 06/12/2018

John, de CEO van het it-bedrijf was in de wolken met Pjotr, een jonge Wit-Rus. Hij was de witte raaf waar het bedrijf al maandenlang naar zocht. Degelijke ict-architecten zijn even zeldzaam als Sumatraanse neushoorns.  
De eerste dagen na zijn aanwerving werd echter duidelijk dat Pjotr een probleem had met zijn persoonlijke hygiëne. Geen schimmelende zweetvoeten, slechte adem, sigarettenwalm of genitaliëngeur. Neen, Pjotr had een niet zo frisse lichaamsgeur. Bromhidrosis. 

Laten we er geen doekjes om winden: hij stonk uren in de wind. Wanneer hij een ruimte betrad, bleef de zweetlucht minstens een halfuur pesterig hangen. 

Je collega zeggen dat hij zijn taken niet behoorlijk uitvoert is al lastig, hem vertellen dat hij stinkt, is helemaal taboe. Aan de koffieautomaat ging Pjotr al snel over de tongen. Hij kreeg een weinig origineel koosnaampje – Protter. Zijn geurprobleem raasde door het kantoor als de pest, onstuitbaar. Collega’s begonnen hem consequent te vermijden en uit te sluiten.
Na enkele weken voelde ook de CEO nattigheid. Op het einde van de werkdag ontbood hij Pjotr in zijn kantoor. Zodra hij binnenkwam, moest John bijna kokhalzen door een penetrante cocktail van zweet en deo. Hoe zeg je proper dat iemand stinkt? “Euh, Pjotr, eerst en vooral: je doet je werk excellent, maar ik wou je even spreken over iets waar ik, of beter de meeste collega’s, nogal verveeld mee zitten. Je lichaamsgeur is namelijk niet zo fris.” 
John zweeg. Hij had op een cursus over leiderschap geleerd dat de werknemer beter zelf met mogelijke oplossingen voor de pinnen kwam. Pjotr schoot echter in de ontkenningsfase terwijl zijn okselvijver buiten zijn oevers trad: “Echt waar. Ik douch me elke dag. Ik doe elke dag een proper hemd aan. Ik draag geen synthetische kledij, maar katoenen kleren. Wat kan ik meer doen?” 

De CEO zat met de handen in het haar. Hij kon zijn witte raaf toch niet ontslaan omwille van een ondraaglijke lijfgeur? De situatie dreigde te escaleren, maar net dan kwam Lieve, de management assistant met de oplossing. “John, het probleem zit veel dieper. Pjotr moet helemaal anders gaan eten. Geen knoflook en ajuin meer. Daarin zitten zwavelverbindingen. En veel minder vlees en rode pepers.” 

Pjotr kreeg een aangepast dieet van Lieve. Een maand later hing er geen geurtje meer aan Pjotr. 
De pest was verdreven, de pestkoppen evenzeer. 

Er hangt een geurtje aan Pjotr

Je collega zeggen dat hij zijn taken niet behoorlijk uitvoert is al lastig, hem vertellen dat hij stinkt, is helemaal taboe.