Skip to main content
  • Nieuws
  • "Cultuur en leiderschap maken een bedrijf succesvol"

"Cultuur en leiderschap maken een bedrijf succesvol"

  • 22/03/2019

Voka-KvK Limburg ontving zopas Chief Officer Human Resources Marc Croonen van Vandemoortele tijdens het Inspiratieontbijt. Naast zijn huidige werkgever heeft Croonen bij zo’n tiental multinationals gewerkt, waaronder Volkswagen, AB InBev, Dexia en Ahold Delhaize. Hij is als het ware een transformatiedeskundige. Zo stond hij mee aan de wieg van de fusie met Anheuser-Busch tot de grootste brouwer van de wereld.

"Cultuur en leiderschap maken een bedrijf succesvol"

Marc Croonen is arbeidspsycholoog van opleiding en bekleedde in verschillende multinationals de functie van HR-manager. Hij sprong eind jaren ’90 voor het eerst in het oog van de camera als personeelsdirecteur en woordvoerder van Volkswagen in Vorst. Croonen stond op de eerste rij bij de fusie van AB InBev, maar ook bij die van het Nederlandse Ahold (onder meer Albert Heijn). In 2010 stapte hij over naar Dexia als lid van het directiecomité, waar hij oog in oog stond met de bankencrisis. “Ik ben allergisch aan routine, maar steeds gepassioneerd om binnen elk bedrijf mijn stempel te drukken,” klinkt het.

Aan de hand van acht kenmerken geeft Croonen de aanwezige ondernemers meer duiding over de verschillende bedrijfsculturen die heersen bij de multinationals waar hij zoal gewerkt heeft. Daar Volkswagen een cultuur hanteert die steunt op resultaat, autoriteit en efficiëntie, heerst er bij Dexia een mentaliteit die uitgaat van innovatie, resultaat en doelen stellen.

Zijn motto luidt: ‘travel the world and the seven seas. Be a safe harbor for my fellow travellers’. “Hierin zit ook meteen mijn persoonlijke stijl vervat. Als HR-manager ben ik zeer resultaatgericht, maar toch zorgzaam en wil ik steeds dat iedereen het naar zijn zin heeft,” aldus de HR-manager.

Bedrijfscultuur

Tijdens zijn uiteenzetting legde Croonen de nadruk op de bedrijfscultuur. “Meer dan 84% van de bedrijfsleiders beseft dat de cultuur van hun bedrijf mee het succes bepaalt. Sterker nog, de bedrijfscultuur is soms belangrijker dan de strategie. Gedeelde waarden binnen een organisatie bepalen daarom ook de toekomst en de koers van een bedrijf.”

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg:  “het verhaal van Marc Croonen kan iedere ondernemer inspireren. Als transformatiedeskundige weet hij als geen ander dat ondernemers niet mogen vastroesten en dat men genoodzaakt is om zo nu en dan eens een andere bril op te zetten. Op 14 mei nodigen we Frederik Vandermarliere uit tijdens het Inspiratieontbijt. Zijn grootvader begon met het rollen van sigaren. Vandaag is J. Cortès Cigars uitgegroeid tot een bekend familiebedrijf.”

Ochtendstond heeft goud in de mond!

Contactpersoon

Valerie Vanherle

Coördinator marketing & communicatie