Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Coronacrisis: Voka tevreden met extra steunmaatregelen van Vlaamse regering voor ondernemingen

Coronacrisis: Voka tevreden met extra steunmaatregelen van Vlaamse regering voor ondernemingen

  • 01/04/2020

Voka reageert tevreden op de nieuwe steunmaatregelen voor ondernemingen die de Vlaamse regering woensdagmiddag aankondigde. De eenmalige premie van 3000 euro voor ondernemingen die niet moeten sluiten maar wel significant omzetverlies lijden, is welgekomen. Maar het kan natuurlijk het grote omzetverlies voor ondernemingen niet volledig compenseren. De extra waarborgen en achtergestelde leningen voor start-ups, scale-ups en grotere bedrijven zijn meer dan noodzakelijk. “De engagementen van de Vlaamse regering geven steun en vertrouwen aan wie het nu nodig heeft. Dat men alle ondernemingen - groot en klein, starters en groeiers – helpt, komt het hele Vlaamse economische systeem ten goede. De specifieke steun voor startende en innovatieve bedrijven ondersteunt het ontluikende ondernemerstalent van de toekomst. We zullen immers alle hens aan dek nodig hebben om die toekomst veilig te stellen”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Het nieuwe pakket steunmaatregelen van de Vlaamse regering krijgt de steun van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. De boodschap van de Vlaamse regering was belangrijk: de ondernemingen zullen niet aan hun lot overgelaten worden. Daarom komt er, bovenop de reeds genomen maatregelen, extra steun voor bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis.

Met een compensatiepremie worden de vele kmo’s gesteund die niet verplicht moeten sluiten, maar de omzet wel sterk zien dalen door de coronamaatregelen en de impact daarvan op het bedrijfsleven. “Volgens de laatste gegevens uit de Voka-enquête ondervindt 86% van de ondernemingen omzetverlies. 44% ziet zijn omzet zelfs met minstens de helft terugvallen. De eenmalige premie van 3.000 euro kan dat verlies een beetje verlichten”, zegt Hans Maertens.

Toekomst garanderen

De tweede steunmaatregel die woensdagmiddag aangekondigd werd, was een uitbreiding van de kredietwaarborgen voor grotere ondernemingen, naast het federaal bankenplan. “Ook zij voelen de impact stevig in hun werking en financiële situatie. Dankzij de kredietwaarborgen kunnen zij blijven werken of heropstarten zonder te zwaar in de problemen te komen”, aldus Hans Maertens.

De focus op start-ups, scale-ups en innovatieve bedrijven toont aan dat de Vlaamse regering ook de blik op de toekomst werpt. “Het is positief dat de Vlaamse regering ook die bedrijven wil ondersteunen die de komende jaren en decennia mee vorm zullen geven aan de Vlaamse economie”, zegt Hans Maertens.

AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
AW_Digitalisering
AW_Welt_6stappenplan