Skip to main content
  • Nieuws
  • Coronacrisis is 60% destructiever dan bankencrisis

Coronacrisis is 60% destructiever dan bankencrisis

  • 29/07/2020

Vorige maand voorspelde de conjunctuurbarometer van Voka – Kamer van Koophandel Limburg voorzichtig dat het dieptepunt in zicht leek. Dit wordt opnieuw bevestigd. “We zien terug een lichte heropleving in verschillende sectoren waaronder de voor Limburg zo belangrijke export. De bodem lijkt bereikt maar het blijft alle hens aan dek om erger te voorkomen gezien de extreme snelheid waarmee onze economie omlaag werd gezogen door corona”, zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten.

Conjunctuurbarometer juli 2020


Lees hier de volledige conjunctuurbarometer

Volgens een eerste ruwe inschatting zou de coronacrisis de conjunctuurbarometer binnen een tijdspanne van 17 weken met ruim 40% reduceren. De financiële crisis van 2008 deed er destijds 65 weken over om 94,5 indicatorpunten weg te gommen. Het destructieve karakter van de coronacrisis (2,35 punten per week) overstijgt dus ruimschoots dat van de financiële crisis (1,45 punten per week).

Voorlopige inhaalbewegingen

De Limburgse export geeft bovendien een bemoedigend signaal met een stijging van de exportattesten (+20%) en exportwaarden (23%) in vergelijking met vorige maand. In vergelijking met een jaar eerder blijven die cijfers, respectievelijk -17,3% en -12%, wel nog ruim onder de resultaten van een jaar eerder.

In juni lag het totaal aantal inschrijvingen voor voertuigen ook 46,6% hoger dan in mei. De sterkste groei lag bij de personenwagens (+53,6%), de opliggers vielen sterk terug (-40%). Het aantal inschrijvingen valt nog ruim 18% lager dan dezelfde periode vorig jaar.

“Meer dan ooit duidelijkheid nodig”

De nieuwe maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad zijn correct om vooral de verspreiding van het coronavirus in de privésfeer te beperken. “Die maatregelen moeten we strikt opvolgen indien we een tweede golf willen vermijden. Voor 1 op 4 bedrijven zou dat namelijk de doodsteek zijn”, zegt Johann Leten.

“Bedrijven hebben massaal geïnvesteerd om veilig doorwerken mogelijk te maken. Dat heeft ervoor gezorgd dat de veiligheid op de werkvloer gegarandeerd kan blijven."

Hij vraagt ook dringend duidelijkheid: “Bedrijven hebben massaal geïnvesteerd om veilig doorwerken mogelijk te maken. Dat heeft ervoor gezorgd dat de veiligheid op de werkvloer gegarandeerd kan blijven. Desalniettemin zien we sommige sectoren die hard getroffen zijn in zwaar weer terechtkomen. We pleiten dan ook voor een gedifferentieerde steun voor de verschillende getroffen sectoren.”

Verder blijft het koffiedik kijken hoe de crisis zich in het najaar ontwikkelt. “Daar kunnen onze voorspellingen geen rekening mee houden, maar het spreekt voor zich dat een opflakkering tot een minder gunstige situatie zal leiden. Net daarom pleiten we voor een duidelijk en helder beleid als houvast voor onze ondernemers”, besluit Johann Leten.

Revival bij de starters

Voor het eerst sinds de coronacrisis is het aantal starters terug toegenomen. April was met de lockdown een logisch dieptepunt voor de registratie van nieuwe starters. In mei zagen we de eerste tekenen van een heropflakkering en in juni lijkt de kar helemaal te keren. Het aantal starters ligt in juni 2020 zelfs bijna een derde (29,6%) hoger dan juni 2019. De eerste jaarhelft van 2020 zit nog niet op het niveau van 2019 maar blijft wel op een hoger niveau dan de voorgaande jaren.

Aantal starters in Limburg, bron: Voka - KvK Limburg

Starters revival conjunctuurbarometer juli 2020

 

Bekijk hier het interview met Johann Leten via TVL:

Contactpersoon

Jeroen Verbeeck

Coördinator pers & communicatie