Skip to main content
  • Nieuws
  • Coronacrisis: 4 op 10 Limburgse bedrijven wil uitstel kredietbetaling

Coronacrisis: 4 op 10 Limburgse bedrijven wil uitstel kredietbetaling

  • 07/04/2020

De nieuwe corona-bevraging van Voka – Kamer van Koophandel Limburg bij de bedrijven maakt duidelijk dat driekwart langer moet wachten op betalingen van haar klanten. Een kwart van de ondernemers ervaart zo’n vertraging zelfs bij meer dan de helft van haar klanten. Vier op tien Limburgse bedrijven heeft bovendien uitstel van kredietbetaling aangevraagd of wil dat nog doen. Meer dan 30% wil ook een extra kredietlijn aanvragen bij de bank. “Het is duidelijk dat heel wat bedrijven in betalingsproblemen komen. Het bankenplan moet dringend liquiditeiten waarborgen om te vermijden dat bedrijven betalingen aan elkaar uitstellen”, zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten.

jjll
"Het is duidelijk dat heel wat bedrijven in betalingsproblemen komen. Het bankenplan moet dringend liquiditeiten waarborgen"


De liquiditeit van de Limburgse ondernemingen is een belangrijk pijnpunt. Driekwart geeft aan dat klanten langer wachten met betalen. Zelf betalen 7 op 10 Limburgse ondernemingen hun facturen tijdig. Eén op 5 Limburgse ondernemers heeft door de coronacrisis al kredietuitstel aangevraagd en gekregen. Nog eens 20% zal het uitstel de komende tijd aanvragen. In totaal wil 4 op tien bedrijven dus uitstel van kredietbetaling. Opvallend is dat meer dan 30% van de Limburgse bedrijven een extra kredietlijn wil aanvragen bij de bank. “We moeten vermijden dat er een vicieuze cirkel ontstaat met bedrijven die steeds meer betaalachterstand oplopen”, waarschuwt Johann Leten.

"Solidariteit en verantwoordelijkheid tonen kan door simpelweg facturen op tijd te betalen, zowel ondernemingen, overheden als burgers."

Hij roept ook alle bedrijven op om zo stipt mogelijk te betalen en zo andere ondernemingen niet in de problemen te brengen. Daarnaast vraagt hij van de overheden om zelf ook facturen aan ondernemingen stipt te betalen. “Solidariteit en verantwoordelijkheid tonen kan ook door simpelweg facturen op tijd te betalen, zowel ondernemingen, overheden als burgers. De Vlaamse overheid betaalt haar facturen redelijk goed op tijd, anderen kunnen daar een voorbeeld aan nemen.”

36% start terug op

De coronacrisis hakt er in bij de Limburgse ondernemingen, maar ze verliezen de moed niet. Sterker zelfs, 36% van de Limburgse bedrijven is opnieuw opgestart of verwacht dat binnen twee weken te doen. Da’s een stijging van 19% in vergelijking met de bevraging van een week geleden. Van de bedrijven die plannen terug op te starten, verwacht 40% de activiteiten quasi volledig terug te hervatten.

"We zien ook steeds meer ondernemingen de rug rechten, opstaan en samen doorgaan."

“We zien ook steeds meer ondernemingen de rug rechten, opstaan en samen doorgaan. Dat is een hoopvol signaal. De ondernemingen vragen snel duidelijkheid over de post-coronastrategie door de net aangestelde expertengroep. We blijven ook benadrukken dat we zo veel mogelijk aan het werk moeten blijven of gaan met inachtneming van alle veiligheidsvoorschriften. Ook ondernemingen staan klaar om de samenleving te ondersteunen”, besluit Johann Leten.

Contactpersonen

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Jeroen Verbeeck

Coördinator pers & communicatie

Stel uw corona-vragen aan ons!

Hebt u een dringende of praktische vraag over het coronavirus met betrekking tot uw bedrijf of werknemers, dan kan u terecht bij Kenneth Stulens via kenneth.stulens@voka.be of via 011 56 02 00 (telefonisch bereikbaar enkel tijdens de kantooruren).

Voor alle FAQ en nuttige informatie kan u terecht op onze algemene infopagina.

Circuit Zolder